Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Som man längtar efter ljusare tider. Och nu är det dags! När vi nu ställer om klockan till sommartid är det ett välkommet faktum.

Den 27 mars, natten mellan lördag och söndag, närmare bestämt när klockan slår 02.00 ställs den om till 03.00, från vintertid till sommartid. Vi förlorar alltså en timmes nattsömn men vinningen blir ju de stundande extra ljusa kvällarna.

Den klassiska minnesregeln, för att komma ihåg om tiden ska ställas fram eller tillbaka, gör sig åter påmind: på sommaren ställer man fram trädgårdsmöbeln, likaså ställs klockan fram när det blir sommartid.
Minnesregeln i all ära, det vill ju till att komma ihåg att göra det också… 

Att vara kreativ och arbeta med händerna behöver inte betyda att man alltid har tid, ork eller ekonomi att sjösätta de allra största byggprojekten. Då kan absolut lite pyssel få det behovet tillfredsställt.  Särskilt såhär i påsktider är det ju alldeles särskilt lämpligt, och alla med lite skaparlust kan få sitt lystmäte tillgodosett. Det mesta kan bli pysselmaterial; spillbitar av trä, kartonger, gamla omslagspapper eller tapeter, pappersrullar, lite garn, slattar av målarfärg och kvistar från naturen.

Att måla eller färga ägg hör kanske till de mer befästa traditionerna och är dessutom alltid ett uppskattat inslag på påskbordet.

Snabbtips!
Det kanske enklaste sättet att färga in äggen på är att koka dem med lökskal. Antingen klär man in äggen i lökskal och knyter fast skalen med snöre eller gummiband. Då blir skalen vackert melerade. Vill man ha randiga ägg kan man enbart slå gummiband runt äggen och låta lökskalen koka med i vattnet. Ju fler skal desto kraftigare färg. Gurkmeja är också tacksamt att färga äggen med. Tillsätt då lite gurkmeja i kokvattnet.

Glad påsk!

Körigt med äggkokandet i påsk? Här finns lite avlastning.

 

Ett lika säkert vårtecken som tranor på väg till Hornborgasjön är att våffeldagen infaller den 25 mars varje år. Tranorna är dock inte datumbestämda även om de redan i mitten av mars började ge sig tillkänna. Den 19 mars invigdes förövrigt officiellt årets transäsong.

Våffeldagen kommer troligen ur en språklig missuppfattning av Vårfrudagen (eller Marie bebådelsedag) som är en religiös högtid. Men denna omformning av ordet Vårfrudagen har alltså resulterat i att vi denna dag äter en och annan våffla.

Våffeljärn och köksmaskiner för alla möjliga tillfällen och maträtter finner du här.  

 

Alltid proffsresultat

Det som skiljer ett lyckat resultat från ett fiasko är slutfinishen. De där extra timmarna av slipande, putsande och kanske ett extra lager lack. Vi är många som tappar inspirationen när man är nästan färdig och sen går man där och retar sig på att det inte blev som man tänkt sig. En bra hjälp när orken tryter kan vara att ha rätt verktyg som gör att bygget går från amatör- till proffsnivå. Bland dessa bra-att-ha verktyg hör slipmaskiner i alla dess former. Vilken typ man kan behöva tipsar vi om här.

Gemensamt för nästan alla typer av slipmaskiner är att man bör satsa på en variant som har uttag för dammsugare. Att slipdamm yr omkring ger både onödig städning efteråt och kan dessutom vara hälsovådligt beroende på vad det är man slipar.

Ett smidigt system för fastsättning av slippapper är också viktigt. Kardborre eller liknade system är smidigt och gör pappersbytet enkelt.

Planslipmaskin

Oftast en fyrkantig slipplatta som skakar. Passar bra när det är fina ytor som ska bearbetas. Vill man satsa på en extra bra modell väljer man en elektroniskt styrdvariant som gör att maskinen jobbar i en jämn hastighet utan att tappa fart vilket är bra när man jobbar med riktig finslipning.

Excenterslipmaskin

Den här typen av maskin jobbar excentriskt, det vill säga fram och åter samtidigt som den också skakar. Excenterslipen klarar de flesta underlag och klarar också i viss mån att slipa skålade ytor. Vissa typer kan också användas för polering.

Bandslipmaskin

Bandslipmaskinen använder man när det är stora ytor som ska bearbetas. Den kan avverka väldigt grova ytor och man bör alltid använda bandslipen med försiktighet. Se till att maskinen kan regleras steglöst och satsa gärna på ett anhåll som gör att man får bättre kontroll över ytan som ska slipas.

Vinkelslipmaskin

Vinkelslipen är till för de riktigt grova slipjobben men kanske framförallt är den bra på kapning. Takpannor, metall och sten kapas lätt med rätt typ av kapskiva monterat. Använd alltid skyddsglasögen!

Rätt typ av slipmaskin till rätt typ av jobb!

Ett enklare liv – del 1

Att ha ordning och reda på alla sina saker gör inte bara vardagen enklare och smidigare utan gör även att själen blir lugn. För många är ett välordnat och organiserat hem en förutsättning för att kunna njuta av ledighet och i förlängningen faktiskt sova bättre. Dessutom finns det ganska mycket pengar att spara på att man faktiskt vet var man har sina grejer när det är dags att använda dem. Om man hela tiden måste komplettera sina inköp för att man faktiskt inte hittar det man ska ha så blir det i längden onödigt dyrt.

Här kommer några enkla tips som snabbt skapar ordning i hemmet.

Hallen – Se till att bara förvara saker som faktiskt hör hemma i hallen. Kläder, skor och väskor passar bra medan verktyg, städgrejer och liknande bör förvaras separat på andra ställen. Se till att det finns ett bra förvaringssystem för nycklar, post och sådant som ofta annars bara hamnar på golvet eller på en hylla.

Varje familjemedlem ska ha en rejäl låda för mössor, vantar och halsdukar. Lådorna bör vara tydligt uppmärkta med respektive persons namn. Barnen bör kunna hänga in sina egna kläder i garderoben så se till att det finns krokar eller klädstänger på rätt nivå.

Skor tar mycket plats. Rejält med hyllor gör att skorna faktiskt har en chans att hamna på rätt plats istället för huller om buller på golvet.

Kyl&frys – Många slänger stora mängder mat som blivit gammal. Detta beror ofta på att man handlar oplanerat och i längden samlar på sig stora förråd av mat i både kyl, frys och skafferi. När skåpen blir överfulla är det svårt att få överblick på vad man egentligen har och det är bara det som står ytterst som förbrukas.

Om man istället ser till att matvarorna är logiskt sorterade och att hyllorna är lätta att hitta på så är chansen stor att det mesta äts upp innan bäst-före-datumet är passerat.

Köp alltså inte fler- och storpack av varor som du absolut inte är säker på att du kommer att äta upp inom kort. Väldigt liten andel av alla stora senapsflaskor, äpplemosburkar och 5-kilos brysselkålspåsar äts faktiskt upp utan hamnar så småningom halvätna i soppåsen. Otroliga mängder mat går till spillo och det där fina extrapris erbjudandet blev i slutändan väldigt dyrt.

Köp gärna mat till bra pris men undvik att samla på Er stora Bra-att-ha-lager.