Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Som man längtar efter ljusare tider. Och nu är det dags! När vi nu ställer om klockan till sommartid är det ett välkommet faktum.

Den 27 mars, natten mellan lördag och söndag, närmare bestämt när klockan slår 02.00 ställs den om till 03.00, från vintertid till sommartid. Vi förlorar alltså en timmes nattsömn men vinningen blir ju de stundande extra ljusa kvällarna.

Den klassiska minnesregeln, för att komma ihåg om tiden ska ställas fram eller tillbaka, gör sig åter påmind: på sommaren ställer man fram trädgårdsmöbeln, likaså ställs klockan fram när det blir sommartid.
Minnesregeln i all ära, det vill ju till att komma ihåg att göra det också… 

Att vara kreativ och arbeta med händerna behöver inte betyda att man alltid har tid, ork eller ekonomi att sjösätta de allra största byggprojekten. Då kan absolut lite pyssel få det behovet tillfredsställt.  Särskilt såhär i påsktider är det ju alldeles särskilt lämpligt, och alla med lite skaparlust kan få sitt lystmäte tillgodosett. Det mesta kan bli pysselmaterial; spillbitar av trä, kartonger, gamla omslagspapper eller tapeter, pappersrullar, lite garn, slattar av målarfärg och kvistar från naturen.

Att måla eller färga ägg hör kanske till de mer befästa traditionerna och är dessutom alltid ett uppskattat inslag på påskbordet.

Snabbtips!
Det kanske enklaste sättet att färga in äggen på är att koka dem med lökskal. Antingen klär man in äggen i lökskal och knyter fast skalen med snöre eller gummiband. Då blir skalen vackert melerade. Vill man ha randiga ägg kan man enbart slå gummiband runt äggen och låta lökskalen koka med i vattnet. Ju fler skal desto kraftigare färg. Gurkmeja är också tacksamt att färga äggen med. Tillsätt då lite gurkmeja i kokvattnet.

Glad påsk!

Körigt med äggkokandet i påsk? Här finns lite avlastning.

 

Ett lika säkert vårtecken som tranor på väg till Hornborgasjön är att våffeldagen infaller den 25 mars varje år. Tranorna är dock inte datumbestämda även om de redan i mitten av mars började ge sig tillkänna. Den 19 mars invigdes förövrigt officiellt årets transäsong.

Våffeldagen kommer troligen ur en språklig missuppfattning av Vårfrudagen (eller Marie bebådelsedag) som är en religiös högtid. Men denna omformning av ordet Vårfrudagen har alltså resulterat i att vi denna dag äter en och annan våffla.

Våffeljärn och köksmaskiner för alla möjliga tillfällen och maträtter finner du här.