Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Det råder snöyra i vissa delar av landet. Och vad sitter mer passande än en kopp varm choklad efter lek eller pulsande i snön. Idag är dessutom en speciell dag. Har du hunnit uppmärksamma att det är chokladens dag idag?

Choklad är mångfacetterat och kan användas till så mycket mer än att äta den i form av den traditionella chokladkakan. Den gör sig självklart väldigt bra i bakverk, efterrätter och godis men också i matlagningen. Framförallt kan man finna spännande recept på grytor med kött eller till kyckling med tillhörande chokladsås. En klassisk kombination annars, väl värd att testa, är chili och mörk choklad i kombination. Varför inte testa att göra en chokladtryffel smaksatt med chili?

Finhackad chili eller ett par nypor chilipulver (styrkan är lättare att anpassa med pulver)
2 dl grädde
300 g mörk choklad
En klick smör
Kakaopulver

Koka upp grädden i en kastrull.
Dela eller hacka chokladen och lägg i en skål. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten, så kallat vattenbad, så att chokladen smälter.
Rör ner grädden i den smälta chokladen och blanda. Avsluta med en klick smör och vänd runt tills smeten är blank.
Tillsätt smaksättaren, i det här fallet hackad, färsk chili. Häll upp massan på ett fat och låt svalna och stelna. Forma därefter kulor och rulla dem i kakaopulver.

Lycka till!

Saknar du köksredskap? Du vet väl att det finns många kökstillbehör på bolist.se. 

Ja se det snöar!

Det är kanske med blandade känslor som vi ser att snön är tillbaka igen. Snön bidrar ju till att dagarna upplevs ljusare, barnen jublar åt att kunna åka skidor och pulka och gillar man vintersport så väntar ju 4-5 fantastiska månader framöver.

Men, bor man i eget hus så innebär ju snön en massa arbete också. Det ska skottas och sandas och har man inte garage eller carport så ska ju bilen skrapas och borstas vareviga morgon. Snöskottning är faktiskt en av de allra vanligaste orsakerna till att folk får ryggskott. Tur är väl då att det finns så många bra hjälpmedel som gör arbetet lättare och kanske till och med lite roligt.

Snöslunga

Att försöka hålla snön borta med bara skyffel blir sällan bra och man har tröttnat redan efter andra snöfallet. Bor man i de norra delarna av vårt land så är därför en snöslunga helt oumbärlig. Den flyttar stora mängder snö på kort tid och man klarar jobbet även om man inte är speciellt vältränad. Snöslungor finns i många olika fabrikat och modeller och oftast är det plånboken som får styra valet. Har man stora ytor som ska hållas snöfria bör man satsa på en bensindriven lite rejälare modell med tvåstegsteknik. Har man bara små trädgårdsgångar eller en liten uppfart så kan en eldriven lite mindre variant fungera bra.

Snöslungor finns från dryga tusenlappen upp till många tusen kronor.

Snöskottning – rätt teknik

Kanske ändå att en snöslunga känns lite för avancerat och att man försöker klara sig med spadar och skyffar. Då gäller det att ha rätt teknik för att undvika onödiga skador. Som vid all fysisk aktivitet så gäller det att vara rätt klädd och ordentligt uppvärmd. Kalla ouppvärmda muskler skadar sig väldigt lätt. Mössa och vantar ska man inte slarva med, allt för att alltså kroppen inte ska bli nedkyld. Försök sen att variera rörelserna vid själva skottningen. Skotta åt både höger och vänster och försök att hålla skyffeln så nära kroppen som möjligt. Försöker man sträcka sig med en snötyngd skyffel samtidigt som man vrider lite på överkroppen så är det otroligt lätt att nåt hamnar snett i ryggen och skadan är ett faktum. Har man stora mängder som ska skottas bort så ta gärna några pauser då och då så att musklerna hinner återhämta sig.

Rätt typ av skyffel gör jobbet enklare.

Det var väl roligt, hurra!

Fem enkla saker att fixa i helgen

Sovmorgon, förmiddagsfika och långlunch. Ibland kan det ändå vara svårt att få helgens alla lediga timmar att gå. Eller? Oavsett hur fritiden ser ut så finns det alltid saker att fixa där hemma. Så, har du tid över eller bara vill känna dig lite extra nyttig innan soffmyset kan dra igång så kommer här några tips på grejer som behöver göras så här års.

Lufta elementen

Vattenburna radiatorer behöver oftast luftas minst en gång per år. Nu när värmen behöver skruvas upp så upplever många att det är svårt att få radiatorerna ordentligt varma. Troligtvis är det då dags för luftning. Investera i en liten specialnyckel och lufta elementen ett efter ett. Då försvinner den luft som hindrar det varma vattnet från att flöda fritt i systemet.

Skifta garderoben

Vare sig vi vill eller inte så är sommarklädernas tid förbi för den här gången. Det är istället dags att plocka fram vinterskorna och hänga ut dunjackan i hallen igen. Samtidigt sorteras sommarkläderna bort och läggs i lådor inför nästa år. På det här sättet blir det bättre plats i garderoberna och man hittar lättare det man behöver för just den här säsongen. Väldigt basic men långt ifrån alla gör det.

Skovård

Den ordningsamme behandlade naturligtvis sina vinterskor innan de ställdes undan i våras. Om inte så är det hög tid nu när de plockas fram igen. Mockaskor borstas rena med den lilla specialborsten och impregneras sen med rätt typ av spray. Andra skinnskor putsas och fettas in inför det hårda livet med snö och slask. Och som sagt, de skor som nu inte ska användas på ett tag rengörs och behandlas inför vintervilan. Är man lite extra rädd om sina skor så investerar man i skoblock som ser till att skorna håller perfekt form även när de inte används.

Kyl och frys

Många, men långt ifrån alla frysar har en automatisk avfrostningsfunktion. Saknas denna finess så måste man ett par gånger varje år frosta av sin frys själv. Isbeläggningen gör annars att frysen får jobba väldigt hårt vilket ökar elförbrukningen samtidigt som livslängden förkortas. Avfrostningen brukar också vara ett perfekt tillfälle att rensa ut matvaror som inte längre känns fräscha och som troligtvis aldrig kommer att bli uppätna i alla fall. Och när man ändå har farten uppe med frysen så passar man självklart på att rensa ut och rengöra kylskåpet. Och när man ändå håller på med det så finns det ju ingen anledning att inte ge sig på skafferiet…

Balkong och uteplats

På våren är det lätt att känna sig entusiastisk inför att fixa till på balkongen eller uteplatsen. Man städar, planterar vårblommor och plockar fram utemöblerna.

På hösten kan det däremot kännas lite trögt att lägga tid och kraft på att bara göra iordning inför vintern. Men faktum är att om det är fint väder så är det ju otroligt härligt att dra igång en grill eller bara sitta i solen även på vinterhalvåret. Och det går ju bara om man har förberett sig och plockat undan alla gamla vissna växter och sett till att grillen är rengjord och förberedd för vintergrillning. Dynor och andra textilier görs rent och förvaras torrt under vintern för att inte bli missfärgade eller mögliga.