Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Ute året om

Nu har de flesta av oss börjat ge upp och har insett att sommaren faktiskt är över och att vi måste börja tillbringa mer av vår tid inomhus. Altanerna gapar tomma och det är dags att ställa in utemöblerna inför nästa säsong och börja drömma om framtida grillkvällar.

Men det behöver faktiskt inte vara slut på det härliga utelivet. Om man har ett uterum det vill säga. Idag finns det många smarta byggsatser för den som vill förvandla sin uteplats till en plats som fungerar året om. Att investera i en enkel ombyggnad gör inte bara att man får ett extra rum utan förvandlar många gånger det sätt som vi umgås med familj och vänner. Tänka att ha ett rum där de fina men lite ömtåliga medehavsväxterna kan övervintra, där en blåsig och kall höstkväll istället känns varm och ombonad med massor av stearinljus, fina textilier och gott sällskap.

Ett skyddande uterum fungerar naturligtvis även på sommarhalvåret som skydd under regniga och blåsiga dagar. Helt enkelt ett ställe där man kan trivas året om!

Ambition och plånbok får avgöra på vilken nivå man vill lägga sig på.

Färdiga uterum finns från några tusen kronor upp till i princip hur mycket som helst. 

Att låta gräsklipp och nedfallna löv ligga kvar på marken ger fantastisk gödning och på sikt får man en väldigt stark och välmående gräsmatta.

Vill man ändå av estetiska skäl kratta upp gräsklippet och absolut inte vill ha en massa löv i sin trädgård så har man ju ändå finfint grundmaterial till komposten. Och lite färdig kompostjord utströdd på gräsmattan gör underverk för grönskan.

Men sen finns det några saker som man absolut inte bör låta ligga kvar då de bara ger problem och oönskade bieffekter. Fallfrukt från trädgårdens olika fruktträd är inte bra att låta ligga kvar. Dels så lockar frukten till sig getingar som gärna vill få i sig extra socker på hösten och dels så gillar olika typer av larver att bosätta sig i till exempel nedfallna äpplen vilket på sikt ger en ökad tillväxt av larver. Larverna tar sig sen upp i trädet och förstör även den färska frukten.

De allra flesta blad och löv är bra material för både kompost eller direkt i rabatter eller gräsmatta. Vill man skynda på processen en aning så kan man köra ett varv med gräsklipparen över alla löv så att de blir finfördelade och snabbare bryts ner till näring.

Eklöv ska man dock helst få bort från marken då alltför stora mängder kan påverka ph-värdet i jorden på ett negativt sätt.

Många står inför torrläggning nu, dvs. motsatsen till sjösättning, då båten ska upp ur vattnet och förberedas inför vinterförvaring.

Är man båtägare sedan många år tillbaka har man sina rutiner väl invanda, men är man förstagångsbåtägare kan en checklista och några kom ihåg vara välkommet.

  • Tvätta båten, såväl ovan på däck men också såklart skrovet. Alger och beväxning skurar man bort. Använd en borste som inte repar.
  • Har man en plastbåt gör man klokt i att polera skrovet efter tvätt. Då har man hälften vunnet nästa säsong. Dessutom får skrovet ett skydd under vintern.
  • Allt som har med vatten att göra ska tömmas innan vintern. Det innefattar septitank och färskvattenbehållare.  Glöm inte bort att tömma varmvattenberedaren om du har en sådan, och såklart slangar och avloppsrör, så att det inte riskerar att frostsprängas. Pumpa eller öppna kranar så att vattnet i slangarna kommer ut.

  • Dammsug och torka ur båten. Oavsett om du väljer att ha dynor, gardiner eller andra textilier kvar i båten, ställ in någon typ av avfuktare som hjälper till att hålla nere luftfuktigheten. Dessa avfuktare bör man se över då och då och byta ut.
  • Har man segelbåt tvättar man bommen, mast och segel men även allt tågvirke. Använd lite såpa eller annat milt tvättmedel. All gammal smuts riskerar annars att börja mögla under vintern. Se igenom materialet så att det ser helt ut och inte har slitits under säsongen. Är du ny med segelbåt kan det vara idé att märka upp alla delar och infästningar på masten, innan avmastning, så är du väl förberedd inför vårens påmastning.
  • Kritiska ställen på båtar är alla skrovgenomföringar. Se över dem och se till at byta ut dem om slangar och infästningar är spruckna.
  • När båten väl är på land är det dags att täcka in den. Vill du ha tips om hur man täcker in sin båt, läs mer här.
  • Att förbereda motorn inför vintern, såväl utom- som inombordare kräver lite arbete. Är man intresserad av motorer och vet hur man konserverar dem för vinterförvaring kan man spara många sköna kronor, annars gör man nog både båten och sig själv en tjänst att låta ett servisföretag göra det.

Nu är båten redo för vintervila. Nu är det bara att räkna ner till nästa säsong. Om sisådär 7 månader(!).