Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Är du förtvivlad över att du kämpat och maskerat, tillsynes noggrant, och ändå får diffusa kanter då du målat linjer och avvikande kulörer? Det beror på att tejpen aldrig kan hålla riktigt tätt mot underlaget och att färgen då kryper in under maskeringstejpen.
 

Men det finns ett målarknep som ger ett superproffsigt uttryck och uteslutande ger ett toppenresultat och skarpa kanter mellan två olika kulörer. I korta ordalag handlar det om att försegla tejpen genom att sparmåla med underlagsfärgen.

Så här:
En bra maskeringstejp, som är anpassad efter underlaget den ska sitta på, t.ex. målad väg, tapet etc., är såklart a och o för att denna målning ska bli snygg och inte förstöra underlaget.

  1. Mät ut var på väggen skiljelinjen mellan de kulörerna ska vara. Om du har ett laserpass underlättar det eftersom du då kan tejpa direkt utmed laserlinjen. Om inte, mät ut och markera med jämna mellanrum. Använd sedan ett vattenpass för att dra linje mellan markeringarna. Tejpa därefter utmed linjen.
  2. Sparmåla med den kulör som väggen har, dvs. underlagsfärgen. Är väggen t.ex. vit  från början är det vit färg du sparmålar med. Måla med pensel till hälften över tejpen och en liten bit in på väggen. Låt sedan färgen torka.
  3. Måla nu med den avvikande kulören. Måla över där du sparmålat och vidare hela det fält du vill ha i ny kulör. Tack vare den sparmålade (i det här fallet vita) färgen, har det bildats en kant vid tejplinjen som gör att den nya avvikande kulören inte rinner under tejpen. På så sätt blir kanten knivskarp.

Sparmålar gör man också i andra sammanhang. Det betyder att man stryker med pensel eller liten roller i rummets hörn, utmed lister och uppemot taket. För genom att ”spara ut” färgen på dessa ställen blir det enklare och snyggare när man sedan stryker med stora rollern på de stora väggytorna.

Lycka till!

Städning blir mer och mer kemikaliefritt. Det är mycket tack vare de städdukar, moppar och golvdukar som tillverkas i material som absorberar damm och smuts. Vanligtvis rekommenderar tillverkarna att man använder dem torra eller lätt fuktade, helt utan någon form av städmedel. Dukarna samlar upp dammet så väl att väldigt lite släpps ut och virvlar ut i luften.

Absorberande dukar finns även som golvdukar och golvmoppar vilket även gör det lätt att städa större ytor. Dukarna tvättas i 60-90 grader men tillsätt inte mjukmedel det försämrar dukarnas funktion.

Med en bra städduk har man en mycket effektiv kemikaliefri städkompis hälsosam för både kropp och miljö. 

En i raden av inofficiella temadagar firas idag, den 23 januari, Elens dag, instiftat av branschföreningen Svensk Energi. Dagen är instiftad för att uppmärksamma nyttan vi har av el och vilka fördelar vi har som har tillgång till el.

El tar vi många gånger för givet, att det bara finns där när man behöver. Men skulle elen krångla står vi ofta handfallna. För el är ett omtvistat ämne för hemmafixare- vad får man och vad får man inte göra själv. Generellt sett får du göra alla dessa arbeten om du vet och har kunskap om hur man gör. Om inte, ska du låta en elinstallatör göra jobbet. Ett felkopplat eljobb kan få förödande konsekvenser.

Har du kunskap om hur man gör får du alltså utföra följande:

Byta glödlampor.
Byta trasig propp.
Återställa en automatsäkring som utlösts.
Montera skarvsladd.
Ersätta trasiga komponenter i en skarvsladd eller sladd till apparat/lampa. Inte reparera trasiga delar alltså, utan ersätta med exakt lika komponenter.
Byta strömbrytare.
Byta vägguttag.
Byta fasta armaturer inomhus i torra utrymmen, ej våtrum.

Vilka elarbeten får man inte göra som hemmafixare? Texten nedan beskriver det och är hämtat från Elsäkerhetsverkets hemsida:

Dessa exempel på arbeten får endast utföras av en elinstallatör:

Utförande av fasta installationer.
Installering av golvvärme och värmekabel.
Byte av ojordat vägguttag mot jordat.
Förläggning av kabel i mark.

Den torra sanningen

Så här års är luften både utom- och inomhus oftast torrare än vanligt. Radiatorerna jobbar på max och inomhusluften är förvisso torr och skön men de gröna växterna har det jobbigt med värmen och vi människor upplever ofta att både hud och ögon lätt blir irriterade.

Då vi lever i ett under stundom väldigt kallt land så är det svårt att göra något åt själva grundproblemet, nämligen att vi måste ösa på med olika värmekällor för att våra hem ska gå att bo i, men det finns faktiskt enkla åtgärder för att underlätta situationen.

Växter

Vattna inomhusväxterna ofta. Under höst och vår klarar sig många krukväxter med en slurk vatten en eller två gånger i veckan. Under den varma och ljusa sommaren är det självklart att de måste ha vatten oftare och på vintern när växterna står och svettas nära varma element så vill de också ha mer vatten än vad man kanske kan tro. Många växter mår också bra av att få sig en liten dusch antingen med en sprayflaska eller i duschen i badrummet. Duschandet har också den positiva effekten att den höjer luftfuktigheten inomhus. När vattnet dunstar från bladen blir den extremt torra luften fuktigare och inomhusluften upplevs som betydligt behagligare att vistas i.

Luftfuktare

De flesta känner till att det idag finns många smarta avfuktare som kan hjälpa till att sänka luftfuktigheten i källare eller andra onormalt fuktiga utrymmen i bostaden. Men det händer ju som sagt att man ibland istället vill höja luftfuktigheten. Då får man kika på andra sidan hyllan i byggvaruhandeln och plocka fram en luftfuktare istället. Dessa maskiner ser till att hålla luftfuktigheten på en nivå runt 40% vilket både växter, djur och människor mår bra av. Börjar fukthalten överstiga 60% ska man vara på sin vakt. Vid 19 plusgrader och en luftfuktighet på över 70% börjar det nämligen bildas mögel. Och det var ju inte riktigt det man var ute efter.

För oss människor är också den enkla sanningen att vi både under sommar och vinter behöver dricka extra mycket vatten. Med rätt vätskebalans i kroppen både mår vi bättre, blir piggare och kan prestera både på jobb och med träning. 

Den underbara sticksågen.

Få verktyg förenklar snickarens jobb som sticksågen. Rätt använd kan den användas till i stort sett alla jobb där man använder en vanlig fogsvans + en hel del andra sågjobb.

Använder man ett stadigt anhåll så går det bra att såga alldeles spikrakt med sticksågen.

Reglar och plankor kapas snabbt och enkelt och tar man det bara lite försiktigt så blir även ett sågsnitt på fri hand rakt och prydligt.

Sticksågen paradgren är naturligtvis sågningar av fria former. Använd ett smalt blad och du kan såga i stort sett vilken form som helst. Om möjligt använd sticksågen upp och ned. Sågbladet sticker då upp genom materialet och det är lätt att se och styra efter såglinjen.

Som med alla verktyg blir jobbet lättare och roligare med bra kvalitetsverktyg. Detta gäller definitivt sticksågen. Välj en variant som känns stadig och ligger bra i handen. Känn efter att av/på-knappen sitter på ett bekvämt och lättåtkomligt ställe och välj en modell som har snabbfäste för själva sågbladet. Det gör att bladen kan bytas utan verktyg och att det sitter säkert på plats.

Sticksågen är ett verktyg för vuxna. Det är alldeles för farligt för att barn någonsin ska få använda det. Även för erfarna vuxna snickare finns det ett par saker som man ur säkerhetsperspektiv alltid bör tänka på.

Skyddsglasögon är ett måste. Det flyger mycket spån när man sågar och det är lätt att skada ögonen.Hörselkåpor är inte heller någon dålig idé då de flesta sticksågar är ganska högljudda.

Var otroligt försiktig med hur du håller i arbetsstycken och i själva sågen. Eftersom sågbladet är helt oskyddat är det lätt att skada händer och fingrar.

Idag finns det fantastiska sticksågar med batteridrift. De är dock fortfarande betydligt mycket större och tyngre än motsvarande med sladd.

Så, ska du bara investera i en elektrisk såg, välj sticksågen!