Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Pumpan är en av de sista grödorna vi skördar i våra trädgårdar, precis innan frosten. Och efter en, för pumpor, ganska usel vädersommar med alldeles för lite sol är det nu ändå snart dags att ta hand om dem. Pumpor slutar normalt att växa i oktober och då är det dags att skörda.

Pumpor finns i flertalet olika sorter och storlekar. De finns små dekorativa, smaklösa prydnadspumpor som är tacksamma att använda i t.ex. höstplanteringar. I kontrast till dem finns det enorma jättepumpor som kan väga flera hundra kilo!

Sedan finns de mer smakrika, vanligtvis större matpumporna som kan användas till matlagning. Variationsrikedomen är stor och pumpans kött kan användas till soppor, pajer, till att sylta, lägga i grytor och mycket, mycket mer. Pumpans frön kan man gröpa ur, lägga på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen. Sedan kan man salta dem lite och äta som snacks.

Mogna pumpor, oavsett om du odlat själv eller köpt i affären, kan man förvara i ett svalt utrymme relativt länge. Ett par månader ska de klara att hålla smak och fräschör.
Skördar du själv, är ett tecken på att pumpan växt klart och är mogen, att stjälken börjar torka. Kapa stjälken en bit upp så att det blir en bit kvar på pumpan. Just vid snittstället och där blomman suttit är extra känsligt för angrepp. Torka sedan av pumpan så att eventuell jord och skräp inte förstör den under förvaringen.  Förvara först pumpan några dagar inomhus, då hinner skördesnittet läka och stänga ute eventuella bakterier som annars skulle krupit in. Skalet hårdnar också vilket ger pumpan lite extra skydd. Därefter ställer man pumpan svalt och luftigt, gärna på ett galler så att luften kan cirkulera.  Var också försiktig när du flyttar pumpan så att den inte får stötskador. De kan lätt bli angripas av bakterier och riskera förstöra köttet.

Har du lyckats rejält med årets skörd kanske du behöver ta hjälp av en sådan här?

Ska du bomma igen sommarstugan eller fritidshuset i vinter. Då får du här lite vägledning om vad du behöver se över innan vintern är här.

Stugor och fritidshus kan ju ha väldigt olika standard. Några utan varken vatten eller el medan andra är fullt utrustade med kommunalt vatten, avlopp och 220 volts el.
Oavsett standard kommer några saker att tänka på:

Städa
Låter kanske som en självklarhet. Men städar man inte bort eventuella gamla matrester och annan smuts lockar det inte bara in skadedjur utan man riskerar även att få mögelangrepp på smutsiga ytor.

Torka ur och töm köksskåp, liksom kyl och frys, på matvaror. Matvaror lockar in möss, som kan ta sig in i de minsta springorna och prången. Finns det inget som lockar in mössen så stannar de oftast utanför huset. Frosta också av kyl och frys och stäng av dem under vintern. Ställ då gärna dörrarna på glänt så minskar risken för dålig lukt. Möss gillar även stearin och tvål och dylikt. Om man inte orkar ta hem det under vintern kan man istället lägga det, liksom torrskaffning, i tätslutande plastlådor.


Stäng av vattnet
Stäng helst av vattnet vid din tomtgräns, då vet du att strypt hela ditt vattensystem.
Töm det sedan helt på vatten. Varmvattenberedaren kan också gärna tömmas för att slippa få frostsprängningar i kopplingar och kranar. Har du vattenpumpar, vattenhydroforer eller trädgårdsvattenslangar ska dessa också tömmas på vatten.
 

Uppvärmt eller inte
Ett hus som vanligtvis är uppvärmt mår inte bra av att stå helt ouppvärmt.
Då riskerar man att det blir fuktigt inomhus. Behåll om möjligt en temperatur på 5-15 grader. Ventilation är alltid bra, så behåll ventiler öppna under vintern så att huset luftas.  Alla eventuella elapparater drar man ur kontakterna på.

Frostskyddsmedel
Vattenlås som sitter under diskbänken eller i golvbrunnar kan man frostskydda med passande medel.

Andra oinbjudna besökare
Inte sällan hör man talas om att fåglar av misstag hamnar i rökgången i skorstenen och sedan tar sig ner och in i hus.
Såklart går fågeln ett grymt öde till mötes, och det nersvärtade huset eller stugan blir sedan väldigt svårstädat. En bit hönsnät i skorstensmynningen kan avhjälpa den risken.

Också en sista påminnelse om att inte lämna stöldbegärliga saker kvar som t.ex. datorer teveapparater, eller andra elektronikprylar.