Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Äntligen höst!

Kliar det i fingrarna efter nya byggprojekt? Även om semestern är slut för de flesta så är ju hösten full av helger där den byggsugne kan få utlopp för sin skaparlusta. På hösten kan det också vara bra att se över sitt hus inför vintern. Tak, fasad, fönster och dörrar kan behöva ses över så att inte de kalla månaderna blir kallare än nödvändigt.

För den som vill förlänga utomhussäsongen kan en murad grill eller varför inte ett helt utekök vara ett perfekt byggprojekt innan det blir för kallt för att mura. Den som verkligen vill lyxa till sin matlagning bygger naturligtvis en egen varmrök. Egenrökt fisk eller fläsk är en oförglömlig smakupplevelse!

Behöver ni få hjälp med instruktioner och inspiration så besök gärna sidan med utkast från Hemmafixarbibeln där många av de vanligaste projekten finns med.

Montera ytterdörr och fönster 

Lägga tegeltak 

Utekök 

Varmrök 

Murad grill 

Hemmafixarbibeln 

 

Har du målningsprojekt ute? Passa på att göra det nu medan temperaturen tillåter. För så snart termometern visar under +5°C är det försent.

Låg temperatur och fukt i luften förlänger torktiden.
För att få ett bra resultat vid målning utomhus finns det ett par tumregler att hålla sig till. 
Oavsett vilken temperatur man ska måla i ska det vara torrt i luften. 
Särskilt, så här års då luftfuktigheten stiger på kvällar och nätter, kan det vara särskilt lönsamt att vänta några timmar på förmiddagen innan man målar så att morgondaggen torkat upp. 
Lika viktigt är det därför att avsluta målningen i god tid så att färgen blir så kallat dammtorr innan fukten och kylan kryper på igen. 

Just kyla är också en parameter i samanhanget. Vattenburna färger ska helst inte målas om temperaturen understiger +5°C

Men ännu är det alltså gynnsamt att måla ute, så länge det är torrt och lagom temperatur i luften!

Kalla det sensommar eller tidig höst- oavsett – så här års, från och med slutet av augusti fram tills tjälen ger sig tillkänna, är det en alldeles utmärkt tid att plantera!

Att plantera så här års har sina fördelar. Marken är ljummen och jorden håller sig jämnt fuktig.
Därför har växterna väldigt goda förutsättningar att etablera sig snabbare. Växterna får en bättre start helt enkelt tack vare en mer gynnsam miljö.

Passa på att plantera blomsterlökar som t.ex. tulpaner, allium, snödroppar och liljor.

Gräv en grop till lökarna. Planteringsdjupet  bör vara lökens dubbla höjd. Se till att jorden är väl dränerad, annars riskerar löken att ruttna om den blir för blöt, och sätt ner den med den spetsiga änden uppåt.  Ju fler lökar man sätter i grupp desto fylligare upplevs såklart blomningen i vår men sisådär 5-10 lökar ihop är en lagom tumregel.   

Perenner lämpar sig också bra att plantera nu. Har man egna plantor kan man också passa på att föröka dem genom att dela dem.  Av en stor planta kan man göra hundratals plantor som man sedan kan plantera om eller varför inte dela med sig av till vänner!

Träd och buskar av olika slag, detsamma gäller för dem. En tidig etablering redan i höst gör att trädet kan lägga all energi på att stärka rotsystemet istället för, om man planterar tidigare på säsongen, fokusera på att bilda knoppar.
 

Så förläng känslan av sommar- planera, botanisera ute i handeln OCH plantera redan nu vad du vill se bära frukt och blomma nästa säsong.

 

Håll balkongen vid liv!

För många är sommarsemestern nu slut och det är dags att återvända hem efter veckor av bortavaro från hemmet. De finaste krukväxterna har man förmodligen sett till att de överlevt via någon snäll granne eller släkting. Men för de flesta är den fina vårsådden på balkongen sedan länge uttorkad och det är dags att plantera nytt och få ny grönska inför alla sköna soliga sensommarkvällar.

Men att börja fröså vid den här tiden på året kommer inte att lyckas och när det väl grönskar så är vi inne i oktober… Nä, färdiga plantor och växter är det som gäller. På våren är de flesta plantor lite små och ynkliga men nu efter en sommar med riktig sol kan man ofta hitta kraftiga och välväxta både blom och -kryddplantor.

Odling

Börja med att rensa ut allt gammalt som har vissnat i balkonglådorna. Har man tillgång till en kompost så lägger man naturligtvis den gamla jorden och växterna där. Fyll på blomlådan med ett lager lecakulor i botten och fyll upp med ekologisk såjord.

På marknaden finns det otroligt många olika sorters blomplantor och kryddor. Välj gärna ekologiskt odlade och leta efter exemplar som ser starka ut och som har många nya skott eller blommor.

Tänk på att plantera växterna med ett lämpligt avstånd. Sätter man plantorna för tätt så kommer det att bli alltför trångt när de har etablerat sig i lådan.

Fyll upp med jord runt plantorna och tryck till lätt för att packa jorden en aning.

Vattning

Vattna ordentligt så att odlingen inte torkar ut. Ett tips är att ställa plantorna i en skål med vatten och låta de stå och dra åt sig vatten innan man sätter ner de i jorden.

Se till att plantorna får så mycket sol som möjligt och vattna gärna lite varje dag så att odlingen inte torkar ur. Njut sen av en väldoftande balkong och goda färska kryddor i åtminstone två månader till!

Hög tid att få veden huggen och klar

Det finns många teorier om när veden ska vara huggen och klar för att hinna torka till vinterns brasor i kaminer och öppna spisar. Ett exakt svar på den frågan är svårt att ge då olika träslag och varierande klimat ger olika förutsättningar. Att ved måste vara ordentligt torr innan den används är dock helt odiskutabelt och räkna med i alla fall minst ett halvårs torkning innan den går att elda med. Några bra råd inför förvaring och torkning oavsett träslag kommer här.

Efter fällning

De flesta träd är bäst att fälla i slutet av vintern innan saven stiger och gör trädet onödigt vätskefyllt.

Såga upp trädet i kubbar i den längd som passar i just er kamin eller spis. I de flesta fall är en längd runt 30 centimeter lagom.

Att dela kraftiga kubbar för hand med yxa är ett tungt och tidskrävande arbete. Hyr eller köp istället en vedklyv. Vedklyven jobbar med otroligt stark hydralik och kan klyva även hårda träslag utan problem. Oftast delar man upp kubben i lite mindre delar med vedklyven och hugger sen med yxa upp till den storlek som passar för själva eldningen.

Satsa på kvalitetsyxor och se till att vedklyven klarar den elsäkring som huset har.

 

Förvaring och stapling

Ved mår bäst av att förvaras torrt och regnsäkert. Har man ett speciellt vedförråd med tak så är det naturligtvis att föredra. Se till att förrådet är väl luftat och att det går lätt att både fylla på och hämta ved. Taket bör sticka ut en bit utanför vedtraven och lägg gärna en lastpall eller liknande i botten så att luften kan cirkulera fritt även under veden.

Undvik att lägga en presenning ovanpå din vedhög då torkningen tar mycket längre eftersom fukten från veden har svårt att avdunsta när det blir för tätt.

 

När man staplar ved finns det ett par saker att tänka på. För det första bör man alltid vända barken eller nävern nedåt. Detta gör att fukten lättare dunstar ur vedträet. Om man staplar ved mot en husvägg bör man lämna en liten luftspalt mellan vedstapeln och väggen så att luft enkelt kan cirkulera bakom veden. Undvik att stapla alltför tätt. En luftig stapling underlättar torkningen.

 

En vedertagen men inte speciellt vetenskaplig metod att veta om veden är färdigt för eldning är det så kallade ”klonktestet”. Ta ut två vedträn och slå dem mot varandra. Om du får ett hårt ”klonkande” ljud är veden klar. Är ljudet lite mer dämpat och mjukt, fortsätt torka!