Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Det finns många sätt att sammanfoga  eller skarva trästycken med varandra. En väldigt enkel och användbar teknik är den så kallade halvt i halvt. Den bygger på att trästyckena som ska mötas tas ur till hälften och sammanfogas med varandra vid urtagningen.

Halvt i halvt kan man använda sig av om man t.ex. ska bygga ett räcke till en altan eller brygga. Då använder man tekniken till att göra ett klassiskt kryssräcke, ett kryss mellan stolparna.
 
Tekniken fungerar också väldigt bra om man ska bygga egna ramar. Då gör man urtagningen halvt  i halvt i ramens hörn. 
 
Användbar sammanfogning
 
  • Lägg trästyckena som ska sammanfogas över varandra och rita en markering var de ska sammanfogas. Markera både bredden men också djupet. Djupet är alltså halva tjockleken på virket. 
  • Såga sedan innanför linjerna ner till djupmarkeringen och hugg sedan ur med stämjärn och hammare. Ta ur lite i taget eftersom det annars är risk att det går ut för stora bitar, mer än du önskar.
  • Slipa bort alla ojämnheter med slippapper.
  • Gör likadant med det andra trästycket. Kontrollera med jämna mellanrum så att passformen stämmer, att de båda trästyckena passar i varandra. Behöver man förstärka sammanfogningen kan man limma eller skruva skarven. 
 
 
 
 

Drömprojektet nummer ett

För många är pool den ultimata lyxen och säg den barnfamilj som inte har den allra högst upp på önskelistan för det egna hemmet.
Tekniken kring poolbyggen och skötseln när man väl är igång är idag ganska enkel. Tar man bara hjälp med grävningen klarar de allra flesta av poolbygget själva. Underhåll sker med moderna reningsverk som i stort sett sköter sig själva.
Alltså, inget att tveka på om man har en lämplig tomt och har sparat ihop till de pengar som krävs.
Det finns några bra saker att känna till innan man drar igång projekteringen.
 
Bygglov, marklov, anmälan
För de allra flesta krävs inget bygglov när man bygger pool på sin tomt. Undantag finns om man planerar att förändra höjder på tomten eller exempelvis vill ha ett plank i närheten av poolen. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller för just ditt bygge.
 
Säkerhet
Lagstiftningen kring poolsäkerhet är tydlig och relativt omfattande. det är du som fastighetsägare som ansvarar för att lagen följs och att olyckor i mesta möjliga mån förhindras. Alla fasta pooler måste vara omgärdade av ett minst 90 centimeter högt skydd där barn inte ska kunna klättra över. Besök gärna boverkets hemsida för att läsa mer.
 
Tänk efter före och gå in väl förberedd i ert poolprojekt så att det verkligen blir familjens stora samlingspunkt och inte en källa till problem och stora kostnader.