Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Nästa vecka odlar Äntligen Hemma mitt i Stockholms city!

MARTIN tar tillvara på gamla fina smårutiga fönster och bygger ett odlingsskåp av dem. Skåpet kan anpassas i storlek för såväl den större odlingen som för den lilla täppan, kanske på balkongen eller innergården. ANDERS STÅLHAND rycker sedan in och tipsar om vad man med fördel kan odla för ätbart, anpassat för en plats i stan. Martin visar också på tekniken att plugga för att sammanfoga trästycken. Resultatet blir en vacker skärbräda. 

HANNA BASTIN och TRILLINGARNA ROBIN, PATRIK ochMIKAEL WADENHOLT tar sig an ett vanligt problem: unga vuxna som blir kvar i föräldrahemmet allt längre upp i åldrarna. Tillsammans inreder de och skräddarsyr ett boende i en källare, ger tips om hur man ökar ljusinsläpp, bygger funktionell arbetsplats och tänker inredning för en ung man som ska slussa ut på egna ben. KARIN MANNERSTÅL förvandlar vanliga enfärgade byråer med hjälp av kontaktplast. 

TV4 på tisdag klockan 20.00.

 

Juni månad närmar sig med stormsteg, och det är en väldigt bra period att plantera nytt i trädgården. Det finns mycket att välja på i butikerna och jorden börjar bli ljummen och växterna får då lättare att etablera sig. Ska du t.ex. plantera nya fruktträd finns det några generella råd att följa.

Gropen som trädet ska planteras i har t.ex. stor betydelse för hur bra och snabbt trädet kan etablera sig på platsen.

Gropen bör framför allt vara relativt stor. Ju större gropen är desto lättare har trädet att etablera sig. Den kan gärna vara upp emot en meter bred och snudd på lika djup. Jordmånen där trädet ska stå avgör delvis stoleken. Är jordmånen väldigt hård får man hjälpa trädet med större grop eftersom dess rötter annars får tuffare att tränga igenom. Oavsett gropens storlek kan man även hjälpa rötterna med att luckra upp väggarna i planteringsgropen lite. Blanda sedan den befintliga jorden med planteringsjord för att ge trädet lite extra, ny näring.

Tips! Det är bra om trädets rötter har fått chans att dra mycket vatten innan det planteras. Ställ därför gärna trädet i en bytta med vatten innan det planteras i gropen. På så sätt kan man vara lugn med att rötterna är fuktiga vid planteringen.

Passa på att slå ner en stolpe eller stödkäpp i gropen som trädet sedan kan stöttas emot. Stolpen ska vara lika hög som stammen, alltså inte för hög så den stör trädets grenverk när det växer.

Ställ ner trädet i planteringsgropen. Glöm för all del inte bort att ta bort krukan trädet odlats i!
Plantera trädet på samma djup som det stod i krukan, dvs. så att förädlingsstället fortsatt hamnar ovan jord. Fyll succesivt på med jord. Stampa sedan jorden aningens och fyll på ytterligare.

Tips! Eftersom jorden man planterat i kan sätta sig och sjunka med tiden kan man plantera trädet aningens högre än omkringliggande marknivå. 

Bind avslutningsvis fast stammen i stolpen med ett mjukt band och täck stammen med ett stamskydd som hindrar gnagare från att skada stammen.

Vattna igen!

I Äntligen Hemma på tisdag ägnar sig programledare, inredare och trädgårdsmästare den mesta tiden åt att förädla utomhusmiljön.

Martin håller målarskola. Pedagogiskt lär han ut tekniker och reder ut begrepp kring utomhusmålning- vad man ska måla, när och hur!
Dessutom monterar han fasadskivor på en sprucken husgrund och ger den en ansiktslyftning.
Elsa Billgren visar hur man kan styla ett rum på tre olika sätt med en begränsad budget.
Anders Stålhand vurmar för gödsling och beskriver varför och hur man ska gödsla för att få bästa effekt. Dessutom visar han på hur lättodlad pumpan är och utmanar tittarna i en pumpakamp.
Hanna Wessman visar på två kreativa idéer med garn och papper som blir vackert till barnrummet.

Att ha en egen pool är mångas dröm. Och idag finns det många poolleverantörer på marknaden för både fast monterade eller lösa ovanmarkspooler. Men att ha en pool på sin tomt ställer krav, enligt lag, på Dig som ägare.

Lagen om vad som gäller för pool finns upptaget i både bygglagsstiftningen och i ordningslagen. Enkelt uttryckt handlar båda om att pool-, damm- eller bassängägare är ansvarig för att dessa anläggningar har adekvat skydd så att olyckor förhindras.

Exakt hur och med vad du ska säkra området kring poolen står inte i lagen. Boverket har dock en rekommendation att uppföra ett staket runt fast pool eller damm som har ett vattendjup på mer än 20 cm. Staketet bör vara minst 90 cm högt och ha en grind med barnsäkert lås.

Lagen omfattar dock inte löst stående pooler men de är ju såklart lika farliga som fast monterade. Har du t.ex. mindre uppblåsbar pool, töm den då den inte används!

Är du osäker på vad som krävs för att din poolanläggning ska vara säker kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De ska kunna svara för vad som krävs för just din anläggning.

Olyckan är snabbt framme. Bästa rådet för att förhindra olyckor vid vatten är att aldrig lämna ett barn utan uppsikt.

Hos BOLIST finns det pooltillbehör för dig som redan byggt och har poolsäsongen framför dig.

Simma lugnt!

 


På den statliga myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) kan du läsa mer om vad som står i lagen om poolanläggningar och anläggningar som omfattar vatten.

 

Tvätta fönster

Att tvätta fönster är ingen konst. Om man vet hur man gör förståss och har rätt utrustning.

Traditionell fönsterputs med sprayflaska och trasor funkar säkert bra men idag finns det massor av smarta grejer som gör fönsterputsandet om inte roligt så i alla fall betydligt snabbare, lättare och miljövänligare.

 

Fönstertvättare

Det finns ett flertal tillverkare av elektriska fönstertvättare. Konstruktionen bygger på en del med sprayflaska och mikrofiberduk och en del med en sugande skrapa som ska ge en droppfri rengöring. De funkar överlag bra och ger ett snabbt resultat men kräver som sagt en liten investering och möjlighet att ladda sugdelen.

 

Fönsterdukar

Att rengöra med speciella fönsterdukar i mikrofiber är enkelt. Man väter bara trasan lätt och torkar sedan bort smutsen från fönsterrutan. Endast vatten används för att få bort smutsen. Ett väldigt miljövänligt sätt att städa som kräver liten investering. Se dock till att ha flera stycken fönsterdukar redo om alla husets fönster ska putsas. Efter ett tag blir duken rejält smutsig och man kan behöva byta till en ny fräsch. Efter en tvätt i 90 grader är dock dukarna som nya igen.

 

För den som är inne på att spara pengar är tidningspapper en gammal klassiker. Funkar alldeles utmärkt som putspapper men man ska veta att nuförtiden är trycksvärtan av en annan kvalitet än förr vilket gör att man idag inte får samma blanka resultat.

 

Proffsen använder oftast en gummiskrapa i kombination med en tvättpäls eller svamp. Det viktiga när man använder gummiskrapa är att den är torr. Torka därför av skrapan mellan varje drag så slipper du få ett flammigt resultat.

 

Här hittar du fönstertvättgrejer