Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Den ultimata förvaringen

Sen urminnes tider har jordkällare fungerat som förvaring för både prylar och mat. Det unika i att utnyttja markens temperatur för att på sommaren hålla en behaglig kyla och på vintern få en frostfri förvaring. Potatis, morötter och vin är exempel på varor som trivs helt perfekt i den svala och jämna temperatur som råder året om oavsett vilket väder som råder utanför.

Dessutom ger jordkällaren ett vackert inslag på tomten då den lilla kullen som bildas kan användas till pulkaåkning på vintern eller annan lek sommartid. Att den sen också är i princip helt underhållsfri för all framtid gör ju beslutet enkelt. Dags för jordkällarbygge!

Det finns naturligtvis enormt många sätt att konstruera och utforma sin jordkällare. En del väljer att utnyttja en redan kuperad tomt och bygger in den i en slänt. Andra väljer att gräva ner jordkällaren en bit under marken. Det vanligaste är ändå att man väljer ut en lämplig hörna av sin tomt och där bygger sin jordkällare ovan mark. Oavsett placering på tomten kommer här några generella råd för dig som i sommar är sugen på ett jordkällarbygge.

Markberedning

För att det inte ska samlas vatten inne i jordkällaren är det viktigt att man ser till att marken inne i, och runt om jordkälleren är väl dränerad. Gräv ut ett område som motsvarar jordkällarens storlek plus cirka en meter utanför själva byggnaden. Som underlag används lämpligen så kallat makadam i storlek 8-16mm. Detta är ett grus som är enkelt att fördela och sedan platta till med en markvibrator.

 

Grund

En jordkällargrund kan göras på många olika sätt. En del väljer att mura med lättklinkerblock vilket ger stor frihet i utformning och design. Det går också att bygga gjutformar och sedan göra grunden av vanlig betong. Detta är ett relativt svårt tillvägagångsätt men ger en väldigt stark konstruktion som tål starkt marktryck. Idag finns även olika byggsatser i lättklinker och betong. Man får då betala ett högre pris men får å andra sidan ett mycket smidigare byggnadssätt.

 

Övertäckning

Själva poängen med jordkälleran är ju det tjocka jordlager som täcker hela grunden. Ju tjockare lager jord desto bättre isoleringsförmåga. Minst 60 cm är att rekommendera. Ett lager cellplast närmast grunden hjälper också till att hålla en jämn temperatur inne i jordkällaren. Avsluta övertäckningen med någon form av vegetation som exempelvis gräs. Innan man täcker över behöver grunden oftast tätas. Alla skarvar mellan betongblocken tätas med fogmassa avsett för utomhusbruk. Man kan också med fördel klä hela ovansidan med kraftig takpapp. Att i efterhand försöka täta en läckande jordkällare är svårt.

Slutligen är det bra att installera någon form av ventilation. Ett enkelt plaströr som når genom hela marklagret duger bra för de flesta.

 

Vill ni lära Er mer om jordkällare? Titta på Äntligen hemma den 12/5 klockan 20.00 på TV4 där Martin och Bosse bygger en fantastisk modern jordkällare.