Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

När linoleumgolvet ändå är bortom all räddning kan en sista, men tacksam, utväg vara att måla om det.
Men som med all målning är det underarbetet som kräver den största insatsen för att resultatet ska bli lyckat.

Dammsug golvet så att skräp och dammtussar är borta innan du börjar tvätta golvet. Hur man lyckas med att få bort fett från ytan är sedan den största utmaningen.
Beroende på i vilket rum mattan ligger och vilket slitage den utsatts för genom åren avgör naturligtvis också hur mycket arbete man måste lägga ner.

  • Tvätta av golvet med målartvätt eller annan likvärdig fett- och smutslösare. Följ anvisningarna på förpackningen.
  • Slipa sedan ytan med sandpapper. Anledningen till det är att ytan ska bli skrovlig så att färgen får bättre vidhäftning. Dammsug golvet efteråt.
  • Tvätta golvet ytterligare minst en gång till så att fett, damm och små partiklar försvinner.
  • Olika fabrikat kan rekommendera olika tillvägagångssätt gällande målningen. Följ deras anvisningar. För att få en uppfattning om jobbets omfattning gäller oftast att man först målar med en grundfärg för att sedan avsluta med minst ett par överstrykningar med täckfärg. Tänk på att låta färgen härda ordentligt mellan strykningarna.

​Ett målat linoleumgolv är inte en livslång förändring, men en mycket prisvärd förädling.

Kliar det i fingrarna? Vill du ha tips på ett roligt, snabbt byggprojekt i helgen? Varför inte kakla!?
Kakel är inte längre enbart ett byggmaterial av den praktiska arten, utan har mer och mer blivit en inredningsdetalj. Att använda kakel i inredningen kan ge nya och oväntade effekter.

Vart kan jag kakla?
Är du hemmafixare ska du inte kakla i våtrum. Låt en auktoriserad byggare utföra de jobben då reglerna för våtrumsarbeten ständigt ändras och försäkringsbolagens krav likaså.

Men gäller det icke våtutrymmen kan du kakla nästan varsomhelst.
- I köket, varför inte förlänga kaklet bortom diskbänken och ut en bit på kringliggande väggar. Det blir en vacker inramning för eventuellt matrum, likt en fransk bistro.
- Matbordet kanske har en sliten yta. Lägg kakel på ytan och bordet blir som nytt.
- I hallen, där kan väggarna skyddas där du hänger av dig ytterkläderna. Varför inte sätta kakel, eller klinker, där.

Underlaget ska vara jämt och torrt. Lite ojämnheter gör ingenting, sättlimmet eller fixet är aningens förlåtande.

Att kakla går snabbt, det är bara brinntiden för fixet och fogen som behöver inväntas. Men startar du på lördag morgon, är projektet klart att användas på söndag. Det är bara att sätta igång!
Ladda upp med kakel, fix eller sättlim, fixkam, fog och svamp, trassel eller trasor. Något typ av mät- och väginstrument som tumstock och vattenpass kan vara bra att ha. 

Det är när höstdagarna är som vackrast, som solen är som mest lömsk.

På hösten och våren när solen står som lägst är risken att bli bländad när man kör bil, som störst. Och lågt stående sol som bländar i kombination med en grå, smutsig vindruta gör förstås sikten sämre. Det gör inte bara körningen ryckigare, man gör häftiga inbromsningar och reaktionssträckan förkortas avsevärt.

  • Håll bilens rutor rena, inte bara vindrutan. Se till att tvätta dem ofta både på ut- och insidan.

Och snart kommer vintern och med den is och halka. En självklarhet är ju bra vinterdäck och ett fulladdat batteri. Men utrusta också bilen för så att det finns isskrapor, snöborstar och snöskyfflar.

 

Att välja skruvdragare är inte det lättaste. Marknaden vimlar av olika varianter och priserna kan skifta från ett hundra upp till många tusen kronor. En del är små och smidiga medan andra väger över ett kilo och är fulla med finesser och knappar. Hur ska man då veta vilken man ska köpa? Här kommer en snabbguide för dig som är i behov av ett nytt verktyg.

Små skruvdragare, från 3,6 till 10 volt

De allra minsta skruvdragarna är mest att betrakta som en elektrisk skruvmejsel. De duger i de flesta fall inte till att använda till byggprojekt eller andra tyngre uppgifter. De är dock alldeles utmärkta just som skruvmejsel. Att montera IKEA-möbler, byta handtag i köket eller andra liknande jobb går väldigt lätt och snabbt med en liten enkel skruvdragare.

 

Mellanstor skruvdragare, 12 till 14,4 volt

Ska man bara ha en skruvdragare så är det en 12-voltsmaskin man ska satsa på. Den klarar alla de enkla jobben i hemmet men klarar också av att skruva altaner eller andra stora träkonstruktioner.

Idag är de flesta 12-volts skruvdragare relativt små och smidiga men har som sagt ändå kraften till större arbeten.

 

Kraftiga skruvdragare, 18 volt och uppåt

I den här klassen börjar det att kosta pengar och maskinerna börjar bli lite klumpiga och det krävs lite armstyrka för att orka hålla emot. En stor maskin klarar naturligtvis alla de arbeten som en liten skruvdragare kan men det blir väldigt jobbigt i längden att till exempel skruva trallskruv med en stor och tung maskin. Nä, den här typen av maskin köper man om man ofta borrar stora hål i trä och tegel eller om man vill använda skruvdragaren till att blanda bruk med.

 

Specialskruvdragare

Det finns ett antal skruvdragare med specialfunktioner som egentligen endast är till för proffs men som kan bli aktuella för hemmafixare med antingen riktigt stora projekt alternativt en välfylld plånbok.

Vinkelskruvdragare

Precis som namnet antyder jobbar den här maskinen i vinkel istället för rakt fram. Perfekt när det är ont om utrymme. Går även utmärkt att använda när man jobbar med bult och mutter.

Slagskruvdragare

En skruvdragare med slagfunktion är normalt sett inte tänkt att ersätta en slagborrmaskin utan slagfunktionen är till för att göra maskinen exceptionellt stark. Det väldiga vridmomentet gör att franska träskruv och andra riktigt kraftiga skruvar enkelt kan dras på plats utan att förborra innan.

Tänk på att använda bits med extra bra kvalité.

 

Batterier, kvalité och pris

Visserligen blir själva maskinerna bättre och bättre men det är på batterisidan den stora utvecklingen sker. Idag har alla stora tillverkare litium i sina batterier vilket har gjort att batteriernas kapacitet har mångdubblats. Den nya batteritekniken har också gjort att maskinerna är mycket starkare och klarar idag av arbeten som tidigare krävde en sladdförsedd maskin.

I övrigt är det som vanligt, man får vad man betalar för. En dyr maskin kommer att hålla mycket längre och göra jobbet enklare. Å andra sidan kanske man bara har behov av en skruvdragare ett par gånger om året. Jamen då kommer en 12-voltsmaskin från i stort sett vilket märke som helst att duga gott.

 

Skruvdragare till alla tänkbara arbeten och för stora och små plånböcker

 

Laser – mät med precision

Att använda laser till olika mätverktyg, sågar och avvägningsinstrument är väldigt praktiskt. Lasern är otroligt exakt och man både förenklar och förkortar arbetsmomenten. Storleken på ett rum, takhöjden eller längden på garageuppfarten mäts med millimeterprecision på ett par sekunder. En kap/gersåg med lasermarkering av sågsnittet gör vem som helst till en mästersnickare. Att gjuta plintar till den nya alten och få dem i perfekt våg är enkelt med ett avvägningsinstrument som arbetar med laser. Kakling och målning är idag ett enklare jobb tack vare att lasern kan ge perfekt raka linjer att arbeta efter. Möjligheterna är enorma och lasertekniken är idag en självklarhet för alla seriösa snickare

Förr var verktyg utrustade med laser oerhört exklusivt och endast de allra dyraste proffsmaskinerna hade detta som tillval. Idag har de allra flesta råd att investera i smarta, lättarbetade verktyg och mätinstrument.

Avståndsmätare, används till att ta exakta mått mellan två punkter. Finns oftast med en funktion som kan räkna ut area och volym.

Krysslaser, markerar och visar raka linjer. Perfekt när man behöver referenslinjer vid målning, tapetsering och kakling.

Avvägningsinstrument, till alla arbeten där man arbetar över stora ytor och långa avstånd. Vid gjutning av fall i badrum, plintar eller trädgårdsgångar går arbetet väldigt mycket enklare och smidigare

Börja med en enkel avståndsmätare och bygg ut laserverktygslådan allteftersom projekten blir fler och mer avancerade.