Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Nu är resterande båtdagar denna säsong lätträknade. I oktober månad gör de flesta båtklubbar sina upptagningar. Och så här års kan tiden vara knapp att få båten täckt innan frosten och den första snön ger sig till känna. Här kommer några tänkvärda råd inför vinterförvaringen utomhus och täckningen av din båt:

 • Bygger du egna ställningar, snåla inte på virkesdimensionerna. De ska orka stå emot kraftiga höst- och vinterstormar men också tung snö.
   
 • Bygg ställningen med relativt brant lutning så att inte för mycket snö blir liggandes på presenningen.
   
 • Ska du arbeta med båten under presenningen, välj en ljus kulör på plasten så att du får lite naturligt arbetsljus därunder.
   
 • En täckt båt innebär ett väldigt vindfång. Säkra därför presenningen väl. Vattenfyllda dunkar kan förankras och hängas i presenningen. Fyll inte dunkarna helt eftersom vattnet måste ha en viss expansionsmån. Gummiband i linorna gör att presenningen flexar aningens och inte rycker så hårt i vindarna.
   
 • Var noga med att inga vassa hörn eller dylikt skaver mot presenningen. Det är då lätt att den rivs sönder. Klipp små bitar av sittunderlag och lägg på särskilt kritiska, vassa ställen. Även rörisolering  fungerar bra.
   
 • Det är bra om luft kan cirkulera under presenningen. Låt fendrarna hänga kvar utmed relingen så hålls presenningen ut en aning och luften kan passera runt.

Tapeter är väldigt tacksamma att använda i sin inredning. Och det behöver inte alltid vara på det självklara sättet, att tapetsera på en vägg.  
 
En liten bit tapet ändrar karaktär på mycket 

Vanligtvis görs t.ex. förvaringslådor i neutrala utföranden. Men de kan bli riktiga pärlor i skåpen om de får en ny front av tapet. Eller varför inte rama in en unik och läcker tapet och gör den till en vacker, unik tavla. Tapetsera garderober, inuti öppna skåp, lådfronter, sättsteget i en trappa, listan kan göras lång.

Vill du tapetsera en möbel, gör såhär: 
 
Är möbeln äldre och ytan är fet eller smutsig, börja med att tvätta av den med målartvätt. Låt ytan torka och slipa den med sandpapper. Torka av ytan så att den blir dammfri.  
 
Mät upp eller rita av ytan som ska tapetseras. Klipp eller skär därefter ut tapetbiten. 
 
Stryk ut tapetlimmet med pensel. Var noga med att hela ytan täcks med lim, där man missar fäster  helt enkelt inte tapeten. Applicera tapeten på underlaget och stryk, inifrån och ut mot kanterna, så att luftbubblorna stryks bort. Använd gärna en tapetborste eller motsvarande. Känn över ytan med handen så att eventuella luftbubblor försvunnit.

Torka av överflödigt tapetlim med en fuktig svamp. Skölj ur den emellanåt och tvätta igen så att allt lim försvinner.

Låt tapetlimmet torka ordentligt innan du gör det avslutande momentet, lackningen. För att ytan ska vara tålig måste den förseglas med lack. Golvlack är att föredra eftersom det är tillräckligt starkt.

Läs gärna mer om tapetsering med papperstapet här.

Läs gärna mer om tapetsering med non woven-tapet här.

Nu är inte non vowen- tapeter längre någon nymodighet, utan för många det självklara valet när man väljer typ av tapet.
Tack vare non vowen-tekniken har det blivit enklare att tapetsera och några moment kortare än när man tapetserar med papperstapet.
Inte minst så behöver man ha bra underlag och verktyg när man arbetar. Här kommer en liten kom i gång-lista och några tänkvärda saker:

 • Stäng först av allt av strömmen i rummet som du ska tapetsera i eftersom något av det första du gör är att demontera kontakter och strömbrytare.
   
 • Underlaget måste vara jämt och fast när man tapetserar. Slipa bort gamla tapetskarvar och gammal lös tapet. En tapethyvel underlättar arbetet.
  Överskatta inte renoveringstapeter som mirakulöst sägs dölja väggens skavanker. Ett bra underarbetet är a och o.
   
 • Limma jämt över hela underlaget. Minsta lilla torra fläck bildar annars en bubbla under våden.
   
 • Vill du har upp en tavla på exakt samma ställe på väggen efter tapetseringen? Sätt en liten dyckert eller liknande i hålet. När tapetvåden sätts över hålet, gör ett litet tryck vid markeringen så att spiken tittar igenom. Vid strömbrytare och kontakter, där hålen är större och lättare att lokalisera, kan man skära rent då våden sitter på plats.
   
 • Hamnar tapetvåden snett. Lossa hela våden och sätt om den på nytt. Det tål den. Försök däremot inte vrida den på plats. Det blir sällan bra.
   
 • Tapetkniven är din bästa vän! Byt blad ofta så att snitten blir skarpa.
   
 • Använd en Easy Up-låda. I den kan tapetrullen löpa då du drar ut rätt längd på våden. Den skyddar rullen samtidigt som det gör jobbet enklare. 

Non vowen: tapeten är ej uppbyggd av papper utan av ett material som är beständigt och varken sväller eller krymper. Det innebär att man inte behöver förlimma tapeten utan stryker limmet direkt på väggen för att sedan rulla ut och sätta upp tapeten direkt. Tekniken kallas easy up.
Non vowen är lite tjockare än papperstapeter, inte så sköra och aningens mer förlåtande mot underlaget.

Läs gärna mer om tapetsering med papperstapet här.

Läs gärna mer om tapestering med non woven-tapet här.