Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Pumpatider

Pumpan är en av de sista grödorna vi skördar i våra trädgårdar, precis innan frosten. Och efter en, för pumpor, ganska usel vädersommar med alldeles för lite sol är det nu ändå snart dags att ta hand om dem. Pumpor slutar normalt att växa i oktober och då är det dags att skörda.

Pumpor finns i flertalet olika sorter och storlekar. De finns små dekorativa, smaklösa prydnadspumpor som är tacksamma att använda i t.ex. höstplanteringar. I kontrast till dem finns det enorma jättepumpor som kan väga flera hundra kilo!

Sedan finns de mer smakrika, vanligtvis större matpumporna som kan användas till matlagning. Variationsrikedomen är stor och pumpans kött kan användas till soppor, pajer, till att sylta, lägga i grytor och mycket, mycket mer. Pumpans frön kan man gröpa ur, lägga på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen. Sedan kan man salta dem lite och äta som snacks.

Mogna pumpor, oavsett om du odlat själv eller köpt i affären, kan man förvara i ett svalt utrymme relativt länge. Ett par månader ska de klara att hålla smak och fräschör.
Skördar du själv, är ett tecken på att pumpan växt klart och är mogen, att stjälken börjar torka. Kapa stjälken en bit upp så att det blir en bit kvar på pumpan. Just vid snittstället och där blomman suttit är extra känsligt för angrepp. Torka sedan av pumpan så att eventuell jord och skräp inte förstör den under förvaringen.  Förvara först pumpan några dagar inomhus, då hinner skördesnittet läka och stänga ute eventuella bakterier som annars skulle krupit in. Skalet hårdnar också vilket ger pumpan lite extra skydd. Därefter ställer man pumpan svalt och luftigt, gärna på ett galler så att luften kan cirkulera.  Var också försiktig när du flyttar pumpan så att den inte får stötskador. De kan lätt bli angripas av bakterier och riskera förstöra köttet.

Har du lyckats rejält med årets skörd kanske du behöver ta hjälp av en sådan här?