Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Takshingel

Shingel är ett spännande alternativ för den som ska välja ny takbeläggning. Det är relativt lätthanterligt och läggningen klarar de allra flesta gör-det-självare.

Shingel finns också i många olika utföranden. Det finns olika kulörer och mönster, som gör variationen och valfriheten större än de mer traditionella takmaterialen som tegel/betongpannor eller plåt.

Det som gör läggningen av shingel relativt enkelt är dess behändiga format. En shingelplatta är vanligtvis inte är större än 100x30 centimeter. Plattorna, som är delvis självklistrande, läggs efter varandra med en viss förskjutning så att skarvarna överlappas och ytan blir helt tät. Plattorna delas vid behov med mattkniv och spikas och limmas sen på plats.

En shingelplatta är uppbyggd i olika lager. Som grund ligger en glasfiberväv. Den är täckt och impregnerad med ett lager asfalt som i sin tur har ett ytskikt med, vanligtvis, krossad skiffer. Shingel kan man lägga direkt på råspont men också på befintlig yt- eller underlagspapp. Huvudsaken är att underlaget är jämnt och torrt.  

Prata med byggnadsnämnden i din kommun om du är i färd med att renovera taket och kanske byta takbeläggning. Alla takmaterial är inte godkända överallt och i vissa bostadsområden råder strikta regler om vad som får användas.