Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Cirkelsågen kan mer än man tror

Cirkelsågen kan mer än man tror

Cirkelsågen är ett fantastiskt verktyg när man ska kapa virke. Reglar kapas blixtsnabbt och stora plywoodskivor kan enkelt sågas upp både på längden och på tvären.

Att kapa rakt med en cirkelsåg är enkelt. Till nästan alla sågar medföljer det ett enkelt litet anhåll i metall som fästs och ställs in direkt på sågplattan. Till andra lite mer avancerade sågar finns det skenor att köpa till som sågen löper längs med. Finns ingen speciell skena att köpa till så gör man enkelt själv ett anhåll som man trycker sågen emot. Ett anhåll kan bestå av en rak stadig planka, en list i metall eller egentligen vad som helst som är långsmalt och extremt rakt. Anhållet fäster man med två tvingar och vips så kan man såga lika rakt som Martin Timell!

Cirkelsågen är också alldeles utmärkt att göra urtag och urgröpningar med. På sidan av sågen finns det möjlighet att ställa in sågdjupet. Ska man till exempel göra en så kallad halvt i halvt- sammanfogning ställer man in djupet på sågen i motsvarande hälften av trästyckets höjd. När man sen sågar blir urtaget perfekt djupt och bitarna kan passas ihop.

Det är inte alla som äger eller kan hantera en överhandsfräs. Många gånger kan dock cirkelsågen ersätta överhandsfräsen. Ska man till exempel fräsa ett spår i en trävägg eller träskiva så klarar cirkelsågen det. Ställ in djupet, rikta in ett eventuellt anhåll eller en skena och såga/fräs där spåret ska vara.

Ska man ge några generella tips vid inköp av cirkelsåg så välj, som vanligt, kvalitet. Se till att sågen kan anslutas till en dammsugare, och har man råd, satsa på en såg med sänkfunktion. Dammsugarfunktionen gör arbetet betydligt mer hälsosamt och minimerar städinsatsen efteråt. En så kallas sänksåg gör att man på ett enkelt sätt kan börja såga exempelvis mitt i en träskiva. Sänksågar har också alltid den speciella skenan som tillbehör.

Här hittar du cirkelsågar och tillbehör