Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Bada säkert

Att ha en egen pool är mångas dröm. Och idag finns det många poolleverantörer på marknaden för både fast monterade eller lösa ovanmarkspooler. Men att ha en pool på sin tomt ställer krav, enligt lag, på Dig som ägare.

Lagen om vad som gäller för pool finns upptaget i både bygglagsstiftningen och i ordningslagen. Enkelt uttryckt handlar båda om att pool-, damm- eller bassängägare är ansvarig för att dessa anläggningar har adekvat skydd så att olyckor förhindras.

Exakt hur och med vad du ska säkra området kring poolen står inte i lagen. Boverket har dock en rekommendation att uppföra ett staket runt fast pool eller damm som har ett vattendjup på mer än 20 cm. Staketet bör vara minst 90 cm högt och ha en grind med barnsäkert lås.

Lagen omfattar dock inte löst stående pooler men de är ju såklart lika farliga som fast monterade. Har du t.ex. mindre uppblåsbar pool, töm den då den inte används!

Är du osäker på vad som krävs för att din poolanläggning ska vara säker kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De ska kunna svara för vad som krävs för just din anläggning.

Olyckan är snabbt framme. Bästa rådet för att förhindra olyckor vid vatten är att aldrig lämna ett barn utan uppsikt.

Hos BOLIST finns det pooltillbehör för dig som redan byggt och har poolsäsongen framför dig.

Simma lugnt!

 


På den statliga myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) kan du läsa mer om vad som står i lagen om poolanläggningar och anläggningar som omfattar vatten.