Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Det ska vara kul att bygga!

Att bygga i trä är för många ren terapi. Glädjen med att skapa något med både händer och huvud är fantastisk och det finns få saker som kan slå den känslan. Det spelar egentligen ingen roll om det är ett trädäck, ett staket eller en tavelram. Trä har i alla tider fascinerat människor och vi har ännu idag trots alla nya smarta material aldrig kunnat uppfinna något som har träets otroliga blandning av styrka och flexibilitet samtidigt som trä är otroligt vackert att titta på och det blir bara vackrare ju mer det slits och med ökad ålder. Länge leve trä!

Känslan att arbeta med trä förtas dock ofta av allt praktiskt runt själva byggprojektet. Det ska planeras och ritas. Det ska grävas och vägas in. Det ska inhandlas och fraktas. Vägen fram till snickarglädjen är ibland lång och full av hinder som kanske inte alltid lockar till kreativitet. Vissa saker kan man dock faktiskt på ett enkelt sätt ta hjälp med. Planering och ritningar finns det alltid nån som älskar om man själv är mer lagd åt det praktiska hållet. Grovarbeten är oftast ett nödvändigt ont men hjälps man bara åt ett par stycken så brukar man kunna göra även de tunga och monotona jobben till något meningsfullt. När det kommer till inhandling och frakt finns det många sköna genvägar att ta.

De allra flesta byggvaruhandlare hjälper mer än gärna till med materialval och mängdberäkningar. Du kan själv sen välja att plocka ihop och köra hem grejerna och sen påbörja byggandet. För många är det dock detta med frakten som är extra jobbigt. Det är tunga lyft och man ska hyra släpkärror som sen ska lämnas tillbaka i tid. Det tar många dagar i anspråk bara att få hem alla grejer om man har lite större byggprojekt på gång. Att då välja att i alla fall ta hjälp med materialval och frakt är ett klokt beslut och man närmar sig då snabbt det roliga med byggprojekt nämligen själva byggandet!

BOLIST erbjuder nu hemkörning av byggmaterial till ett riktigt bra pris.

Frisk luft = livskvalité!

Att inomhusklimatet påverkar vår hälsa är inget nytt. Vi har alla läst skräckhistorier om mögelhus och hur det påverkar hälsan, inte minst barnens. Att sanera och få bort mögel är ett omfattande arbete och bör alltid utföras av proffs. De flesta av oss är dock förskonade från allvarliga husproblem men kan ändå bli påverkade av inomhusluftens kvalité.

En alltför torr inomhusluft kan vara jobbig att vistas i med bland annat hudbesvär som följd. Åt andra hållet kan en överdrivet fuktig luft vara jobbig för luftrören och den kan på sikt ge upphov till fuktskador i bostaden. En bra balans mellan luftfuktighet och temperatur är viktig för att man ska må bra hemma. Ett helt okontrollerat inomhusklimat följer oftast väderleken utomhus och blir väldigt varmt om det är varmt ute, kallt vintertid, och fuktigt om det regnar och så vidare. I nybyggda hus planerar man idag ofta för detta och sätter in bra klimatsystem för att både värna en bra inomhusluft men också spara energi och i slutändan pengar.

I äldre hus eller på sommarställen och liknande får man dock själv se till att luften är behaglig att andas in och vistas i. För den som upplever det alltför varmt finns idag små smarta luftkonditioneringsaggregat som kan placeras på valfri plats i hemmet. De ger härlig svalka och ger oftast även en torrare luft i hemmet.

För den som vill få en torrare luft men inte är ute efter svalkan som luftkonditioneringen ger kan en klassisk avfuktare vara perfekt. Avfuktaren plockar ur fukten ur luften och samlar vattnet i en behållare eller leder ut det i avloppet. För den som till exempel torkar tvätt i källaren kan en avfuktare vara oerhört effektiv och ger både snabbt torr tvätt och ett friskare hus.

För dem som istället upplever ett alltför torrt inomhusklimat kan en luftfuktare ge ett perfekt tillskott av luftfuktighet. Luftfuktaren sprider en tunn vattenånga som jämnar ut luftfuktigheten i rummet.

För alla allergiker eller andra personer med känsliga luftrör kan en luftrenare vara en riktig höjdare och en maskin som verkligen ger ökad livskvalité. Luftrenaren tar bort de flesta småpartiklar som virvlar runt i luften och många användare upplever att de sover bättre och är piggare på dagen.

Moderna luftförbättringsaggregat är energisnåla och du hittar ett flertal olika varianter till riktigt bra priser här på BOLIST.

SEMESTER!!!

Idag går stora delar av Sverige äntligen på semester! Denna efterlängtade dag som betyder att vi äntligen får bestämma över vår egen tid och kan ägna oss åt familjen och annat som lockar kring ledigheten. För vissa väcker tanken på en stilla semester i hängmattan eller på stranden stress och man vill hellre aktivera sig med mer äventyrliga strapatser.

För många betyder också denna ledighet en möjlighet att få ta tag i roliga projekt hemma eller i sommarhuset. Kanske ska den nya trallen bli färdig eller är det dags att måla om eller byta fasaden på huset? Sommaren är en perfekt tid att i lugn och ro få låta både huvud och kropp samverka och låta kreativiteten få blomma ut med fint resultat i slutändan.

Har man inga stora husprojekt kvar men ändå vill få skapa något fint till hemmet kanske ett lite lagom möbelbygge i trä kan vara lämpligt att ta sig an. Bord och bänkar brukar vara ett bra projekt både för nybörjare och mer erfarna snickare. Man bestämmer själv på vilken nivå man vill lägga sig och både bord och bänkar går också bra att anpassa exakt efter ens egna mått och designideér. Utöver den sköna känslan av att ha skapat något själv kan man dessutom spara mycket pengar på att bygga egna möbler.

Soffbordet på bilden är byggt av enklast möjliga material, ohyvlade brädor och reglar, sammanfogade med små skruvar och med en tunn glasskiva som yta. För drygt tusen kronor får man ett bord som i butik säkert kan kosta tiofalt.

För den som vill bygga ett riktigt klassiskt matbord med kryssben och en vackert patinerad yta finns här en utförlig beskrivning, steg för steg.

Ha en fortsatt bra sommar och fortsätt följa oss här på hemsidan och i sociala medier hela sommaren!

Ett batteri – en revolution

För inte alltför många år sedan hade alla elverktyg sladd. Eldriften ger ett starkt och bra verktyg och vi var många som var glada åt att kunna såga, slipa och borra på ett effektivt sätt. Den där sladden har ju dock alltid varit ett gissel. Den fastnar och trasslar in sig och har man otur så kommer den i vägen för sågklingor och slipmaskiner. Dessutom är man tvungen att ha tillgång till starkström vilket långt ifrån alla har på sommarställen, i trädgården eller på andra lite mer avlägsna platser. Så när batterimaskinerna gjorde sitt intåg blev arbetet plötsligt väldigt mycket enklare och smidigare. Man kunde bygga var som helst och slapp den ofta krångliga sladden. Den som köpte de tidiga årgångarna av skruvdragare, borrmaskiner och andra elverktyg blev dock snabbt medveten om den tidens svaga punkt, nämligen batterierna. Själva verktygen var av bra kvalité men batterierna hade kort livslängd och var känsliga för djupurladdningar och alltför låga temperaturer. Redan under första året var man tvungen att komplettera med nya batterier vilket såklart inte var särskilt billigt. Med tiden blir verktygen liggande, trots att själva verktyget egentligen har många arbetstimmar kvar att ge. För den som satsade på många olika verktyg krävdes det också att man släpade med sig flera olika typer av batterier och laddare beroende på vilket verktyg som skulle användas.

Den korta batterilivslängden var något som alla verktygstillverkare kämpade hårt med att lösa. Olika varianter testades och när man till slut knäckte koden med litium som bas i batterierna öppnades en helt ny värld. De nya moderna batterierna har en väldigt lång livslängd, de går att använda med full kraft ända tills det är dags att ladda igen och de klarar i de flesta fall kyla utan att bli förstörda. Litiumbatterierna har också gjort att det idag går att driva väldigt effektkrävande maskiner på batteri. Kap- och gersågar, betongborrmaskiner och andra tunga maskiner klarar sig idag alldeles utmärkt utan sladd, vissa har till och med blivit starkare.

I samband med att dagens moderna batterier togs fram utvecklades också konceptet med, ett batteri – många verktyg. Plötsligt kan man alltså använda samma batteri till hela sin verktygsarsenal. Sågar, skruvdragare, slipmaskiner, trädgårdmaskiner, ficklampor, högtalare, allt funkar med samma batteri. Det betyder att det är betydligt billigare att komplettera med nya verktyg eftersom man slipper köpa både batterier och laddare. En revolution både för oss konsumenter och för miljön!

För den som står i början av sin verktygskarriär finns det några saker som kan det vara bra att känna till.

-Satsa på en bra skruvdragare. Skruvdragaren är för de flesta det allra viktigaste elverktyget. Eftersom man idag nästan uteslutande gör skruvinfästningar istället för att spika är det viktigt att skruvdragaren är välbyggd och klarar alla typer av skruv- och borrdimensioner.

-Bli vän med din sticksåg. För den som bygger mycket kan det vara bra att ha lite olika typer av sågar beroende på vilket jobb som ska utföras. Det som dock alltid bör finnas i verktygslådan är en sticksåg. Sticksågen är otroligt mångsidig och rätt hanterad klarar den alla lite mindre sågjobb. Använd alltid skyddsglasögon och hörselskydd. Skydden gör att man lättare kan koncentrera sig på arbetet vilket i sin tur gör en till en bättre snickare.

-Ergonomi. För att man ska trivas med sina verktyg är det viktigt att de känns bekväma att arbeta med. Var noggrann när du testar verktygen i affären och satsa gärna på små och lätta varianter. Batterierna gör att även de små verktygen idag är rejält starka.

För dig som vill satsa på bra elverktyg finns många olika varianter att testa och köpa på BOLIST.

5 snabba sommarfix med högtryckstvätten

Högtryckstvätten är ett fantastiskt verktyg som fungerar till så mycket mer än bara biltvätt. Med rätt tillbehör klarar den alltifrån rostborttagning till hängrännerensning.

  1. Tvätta fasad. Förr var det aningens riskabelt att tvätta sin fasad med högtryckstvätt. Det var lätt att man tryckte in för mycket vatten vilket i sin tur kunde leda till tråkiga följdskador. Med dagens moderna tvättar ställer man enkelt in ett lägre tryck med handtaget och med rätt borste kan man sen tvätta fasaden snabbt och effektivt. För att komma åt även högt upp eller på andra svåråtkomliga ställen finns det smarta förlängningar att komplettera med.
  2. Rensa hängrännor och stuprör. Högtryckstvättens höga vattentryck går såklart bra att använda på många olika sätt. Ett smart sätt att snabbt rensa både hängrännor och stuprör är att ansluta ett speciellt kit som spolar rent och löser allt skräp som kan blockera vattnets väg. Ett långvarigt stopp kan faktiskt leda till omfattande skador både på grunden och fasaden.
  3. Altantvätt. En smutsig och ful altan gör ingen glad och den kan dra ner helhetsintrycket för hela tomten. Att tvätta sin altan med hjälp av högtryckstvätten går otroligt snabbt och är egentligen inte svårare än att dammsuga! Till tvätten ansluter man ett speciellt borstförsätt munstycke som skonsamt gör rent ytan. Var noga med att ställa in rätt tryck så att inte träytan slits i onödan.
  4. Trädgårdsmöbler. Alla grejer som står utomhus blir med tiden smutsiga. Till högtryckstvätten finns det många smarta borstar att ansluta och tillsammans med rätt sorts tvättmedel kan man tvätta i stort sett vad som helst. Koppla på ett skummunstycke och fyll på med lämpligt tvättmedel. Olika medel passar för olika typer av material. Fördela sen tvättskummet över det som ska tvättas och låt medlet verka. Spola sen av eller anslut en borste och gör rent trädgårdsmöblerna eller vad det nu är som ska tvättas.
  5. Använd eget vatten. På många håll är det då och då vattenbrist. Det kan då vara smart att använda vatten från sjön eller andra lämpliga vattendrag. Moderna högtryckstvättar är självsugande och det går därför bra att använda alla typer av närliggande vatten. Det man behöver är en sugslang med backventil och ett speciellt filter som tar bort småpartiklar som man vill undvika att få in i själva tvätten. När man sen ändå har allting kopplat kan man ju passa på att vattna trädgården med ”gratisvattnet”

På BOLIST hittar du många olika typer av högtryckstvättar och självklart massor av smarta tillbehör!