Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Skönt att man är färdig.

Skönt att man är färdig.

Visst är det underbart när allt utomhusarbete är färdigt precis i tid innan vintern kommer. Trädgården är städad och förberedd inför våren. Eventuella reparationer på fasad och tak är avklarade och huset står starkt inför kommande kyla och snö. Man kan med gott samvete titta ut genom fönstret och i huvudet börja drömma om nästa års alla roliga projekt. För visst är du färdig?

När utomhussäsongen är över är det också kul att få börja med renovering och förädling inomhus. Kanske är det äntligen dags för det där nya fina trägolvet som har stått högt på önskelistan under lång tid. Eller ska den fina designertapeten äntligen få rullas ut och klistras upp på väggen. Tapeter och väggfärg är ju enkla sätt att snabbt få till en förändring som kan ge hela hemmet ett välbehövligt lyft. Under höst och vinter håller vi oss nordbor inomhus och många bjuder gärna in till kalas och middagar. När det kommer gäster vill man såklart att hemmet ska kännas fräscht, modernt och personligt och oftast räcker det med att se över vissa ytskikt för att snabbt få en uppdaterad känsla.

För den som just är sugen på lite nya tapeter kommer här några tips som förenklar arbetet.

-Val av material. Förr var tapetsering relativt svårt. Tapetvåderna var tvungna att svälla innan uppsättning vilket gjorde pappret skört och det var lätt att råka skada tapeten redan innan den var uppe på väggen. Det blev ofta väldigt kladdigt och man hade kort tid på sig att få allt rakt och snyggt innan tapetklistret torkade. Det blev därför en revolution när non-woventapeten lanserades. Plötsligt var det möjligt för nästan alla att tapetsera helt själv. Med non-woventapet stryker man tapetklistret direkt på väggen istället vilket gör tapetseringen väldigt mycket enklare. Materialet i tapeten är dessutom väldigt tåligt vilket också bidrar till att göra tapeterna lättmonterade. Det finns fortfarande vanliga papperstapeter på marknaden men för den som söker en tapet att sätta upp själv så är det självklara valet en non-woventapet eller easy-up/quick-up som de ibland också kallas.

-Det viktiga underlaget. Vid både målning och tapetsering är det viktigt att se till att underlaget är helt slätt. Alla ojämnheter syns nämligen igenom både tapeter och målarfärg vilket kan förstöra hela intrycket av den nya ytan. Och har man nu lagt ner dyra pengar och arbetstid på en fin tapet eller en härlig målarfärg så känns det ju onödigt att inte lägga de där extra timmarna på att spackla och slipa en extra gång. Känns underarbetet oöverstigligt svårt eller tråkigt?, ta hjälp. Det vimlar av duktig målare som inte behöver speciellt många timmar för att få till en perfekt slät vägg att sätta tapet eller måla på.

-Verktyg. Som vid all typ av renovering eller nybygge så går arbetet väldigt mycket lättare om man har bra grejer. När man tapetserar är det bra att ha en brytsbladskniv av god kvalité så att man hela tiden har en skarp egg att skära med. En linjal att skära kanter med underlättar tapetseringenoch ett lod och ett vattenpass gör att allt bra rakt och snyggt. En liten pensel för att bättra på med klister där det eventuellt saknas och en svamp eller trasa för att ta bort överflöd är också bra att ha.

Läs gärna vår kompletta tapetseringsguide med många smarta tips och råd för både nybörjare och proffs. 

På BOLIST har vi självklart allt som behövs vid tapetsering, både verktyg och massor av snygga och lättmonterade tapeter!