Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Alle man på däck!

Alle man på däck!

Från och med i måndags är det tillåtet att använda dubbdäck på bilen i Sverige. Mellan 1/12 och 31/3 är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag. Vid annan tid på året får man använda dubbdäck om underlaget kräver det men normalt sett ska däcken vara skiftade senast den 15/4.

Att byta däck själv är inte svårt. Med en bra domkraft och en stark mutterdragare krävs egentligen ingen större ansträngning annat än att orka bära fram hjulen ur förrådet eller garaget. Se till att arbeta på ett stadigt underlag och arbeta lugnt och metodiskt. Lägg gärna ett löst däck under bilen vid respektive däck som byts. Skulle domkraften fela så skadas inte bilen eller den som arbetar. Dra åt med rätt moment på mutterdragaren och kontrollera gärna efter ett par mil att alla hjul sitter stadigt fast fortfarande. Efterdrag om det behövs.

Mutterdragare till kampanjpris hittar du här.

När däcken förvaras finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Tvätta däck och fälgar noga innan de monteras bort. Det är trevligare att arbeta med rena hjul och det är oftast lättare att tvätta medan de sitter kvar på bilen.  Förvara gärna däcken i en plastsäck eller liknande så håller de sig fräscha tills de ska monteras på igen. Förvara helst inte däcken stående, de kan bli deformerade, särskilt om lufttrycket är lågt. Lägg de hellre ner eller kanske helst av allt hängande i fälgen. Då är själva däcket helt avlastat under förvaringen och man riskerar inga onödiga skador.

Rengöringsmedel och däcksglans hittar du här.

Kontrollera gärna att däckmönstret håller tillräckligt djup. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3mm men såklart gärna mycket mer än så. För sommardäck är minimikravet 1,5mm mönsterdjup men även här gäller att man behöver minst 3mm för att få grepp på en våt vägbana. I övrigt är det bra att se över bilens utrustning i stort. Isskrapa, snöborste, spolarvätska och liknande produkter behöver ständigt ses över och förnyas.

På BOLIST finns ett stort sortiment av bilrelaterade produkter, alltid till bra priser.