Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Ta hand om din ved

Ta hand om din ved

Den ved som ska eldas framöver behöver sedan länge vara kluven och staplad för att hinna torka ordentligt till vinterns alla mysiga brasor i kaminer och spisar. Minst 8-9 månader bör man vänta för att veden ska hinna få rätt torkhalt. Är man lite osäker på om vedträna går att använda kan man göra ett enkelt test. Ta två vedträn och slå ihop dem lätt. En torr ved ger ett distinkt klonkljud ifrån sig medan en alltför fuktig ved låter mer stum. Ingen exakt vetenskap såklart men ett tydligt tecken på om veden är användbar.

För att veden ska torka på rätt sätt och så snabbt som möjligt finns det några saker man kan tänka på. När trädet är fält, rensat och uppsågat i lagom långa stubbar är det bra att också klyva till själva veden. Det går såklart att klyva för hand med en stor bra yxa men det finns väldigt mycket smartare sätt. För den som har en tomt med många träd och som ser framför sig att man då och då behöver avverka ett träd eller två är det en utmärkt idé att investera i en egen vedklyv. Gör man bara en tillfällig fällning kan det istället vara mer fördelaktigt att hyra vedklyven för just det enskilda jobbet. Hur som helst, en vedklyv gör jobbet otroligt mycket lättare och roligare och det går fort att ta hand om även riktigt stora träd.

Med vedklyven går det att klyva ner veden till små användbara vedträn men oftast är det mer effektivt att göra lite större bitar med vedklyven och sen göra det sista delningen med yxa. Allt beror på hur hårt träslag man ska klyva och hur många man är som hjälps åt. Är man ensam kan man lika gärna använda vedklyven hela tiden men är man ett gäng som hjälps åt så finns det mycket tid att spara om alla har en uppgift. Passa också på att klyva till ett par hinkar med tändved. Tändved är små smala vedpinnar, gärna från botten av trädet, där virket oftast är mer kådrikt och på så sätt mer lättantändligt. Med en riktigt bra tändved kan man enkelt starta en brasa utan vare sig tändpapper eller andra hjälpmedel.

En bra och välslipad yxa är självklart väldigt värdefull när man ska få till sin ved. En slö yxa är inte bara tråkig att arbeta med den kan dessutom vara farlig då man lättare kan slinta mot veden. Se till att huvud och skaft sitter tajt ihop och använd gärna skyddsglasögon för att undvika onödiga skador.

För att undvika mögel- och svampangrepp är det viktigt att förvara veden rätt. Ta om möjligt bort barken och stapla veden med klyvdelen uppåt. På så sätt kan fukten dunsta ur vedträt. Om veden förvaras utomhus bör man undvika att täcka in den med presenning eller dylikt. Presseningar stänger in fukten och veden torkar långsammare och man riskerar som sagt mögel- och svamptillväxt. Ett enkelt tak eller en plåt fungerar mycket bättre. Luften ska kunna cirkulera runt vedträna. Allra bäst är det förstås om veden kan förvaras i en speciell vedbod eller annat förråd.

Vedklyvar finns att hyra eller köpa här på BOLIST.

Yxor och andra bra redskap finns såklart också i vårt stora sortiment.

Lycka till med vedtillverkningen!