Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Än finns tid för trädgården.

Än finns tid för trädgården.

Vi närmar oss i rask takt oktober och naturen börjar sakta men säkert växla över till höstkollektionens alla fantastiska färger. I trädgården mognar de sista äpplena och många av växterna börjar så smått förbereda sig för kallare tider. Det är lätt att nu låta trädgården bara få vara men det finns mycket att tjäna på till våren om man bara lägger ner lite extra tid nu på hösten.

-Beskärning. De allra flesta växter mår bra av beskärning. Gamla kvistar och grenar tas bort och ger växterna möjlighet att ta tillvara både ljus och näring på ett bra sätt. Se till att alltid använda rena och vassa redskap vid beskärning. Trubbiga knivar och sekatörer ger onödiga sår som kan ge upphov till svampangrepp eller andra sjukdomar. Vet man från början med sig att någon växt har problem så bör man rengöra sina redskap med exempelvis rödsprit innan man går vidare till nästa träd eller buske.

-Kompost. Hösten innebär för de flesta väldigt mycket växtavfall. Gräs, löv, kvistar och rester från beskärning ska alltid tas tillvara i en kompost. Se till at ha minst tre olika högar eller särskilda kompostkärl i trädgården, en för varje år. Efter cirka två år är komposten färdig i den första högen och kan börja användas. Har man därför tre separata komposter så kommer man alltså att alltid ha tillgång till den allra bästa jordförbättringen som finns, helt gratis! Kontrollera med jämna mellanrum att komposten inte blir vare sig för torr eller för blöt då nedbrytningsprocesserna kan störas om fuktbalansen blir felaktig. I en torr kompost får man vattna och i en blöt kan man behöva tillföra nytt torrt material.

-Ogräs. I övrigt kan det vara bra att lägga lite extra tid på att ta bort ogräs och annan oönskad växtlighet i trädgården så här års. Dels så går jordens näringsämnen vidare till rätt växter och dels så slipper man ju mycket extra jobb nästa år. Ingen vill börja våren med att städa och rensa ogräs, då vill man ju lägga energin på allt det nya fina som ska börja växa.

-Lökväxter. Under senare delen av hösten är det också tid att plantera vårens alla lökväxter. Lökarna behöver tid i jorden och vinterkylan för att kunna aktiveras på rätt sätt till våren. För många är också detta med lökväxter en härligt uppfriskande positiv händelse i hösträdgården som annars mest håller på att stänga ner och gå i vinterdvala.

Verktyg och redskap för trädgården från många kända varumärken finns här på BOLIST.