Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Grillsommaren som kom av sig

Grillsommaren som kom av sig

Sommar, alla grillkungars stora högtid. Att laga mat över en perfekt glöd är svårslaget. Smakerna förhöjs och samvaron kring grillen blir härliga ögonblick tillsammans med familj och vänner. Eller kanske en liten stund helt för själv med ett glas kall dryck i väntan på den ultimata glödbädden. Men inte i år. Det råder totalt eldningsförbud i Sverige och grillarna får tillfälligt lämnas åt sitt öde. Istället får man försöka vara kreativ på andra sätt om man ändå vill fortsätta att laga mat utomhus.

Ett eget utekök kan vara ett härligt komplement i trädgården och funkar oftast att använda året om. I uteköket har man normalt sett någon form av grill, kol eller gas, som nu då får vila i väntan på blötare tider. Elgrill går däremot bra att använda i de allra flesta fall då den inte innehåller någon form av öppen låga. I uteköket är det också mycket praktiskt att ha en kokplatta av något slag. En liten portabel induktionsplatta funkar perfekt för de flesta.

I uteköket vill man ha stora oömma arbetsytor. De ska vara lätt att ställa av varma grytor eller grillgaller utan att det blir märken eller fläckar. Uteköket ska ju också klara av att stå just ute i alla typer av väder så använd alltid tåliga material till både stomme och ytbeklädnad.

Vatten kan också vara väldigt praktiskt att ha nära till hands när man lagar mat. Oftast räcker det med att man gör ett enkelt system med vatten som ansluts till trädgårdsslang eller dylikt. Att ansluta vatten som klarar både sommar och vinter är krångligt och det är lätt att man får frostskador när temperaturen sjunker.

Oftast vill man ha sitt utekök i direkt anslutning till sin altan eller trädäck. Tänk dock på att rök från grillen helst inte ska blåsa in i huset eller över gästerna på altanen. Ibland kan det därför vara bättre att bygga sitt utekök lite mer avskilt från hus och altan.

Den som verkligen vill satsa på sitt utekök bygger naturligtvis ett fast tak. Taket bidrar till att förlänga grillsäsongen avsevärt och det skyddar från smuts, regn och snö. I taket kan man också bygga in belysning eller kanske till och med någon form av infravärme eller dylikt. Utekök är ett roligt bygge som de allra flesta lätt klarar av att bygga själv och det går verkligen att låta fantasin få flöda fritt. En perfekt samlingsplats som garanterat höjer både matlagningsglädjen och livskvalitén!

Hos BOLIST hittar du allt material både till utekök och till övriga grillplatser, passa på att få allt hemkört till en låg kostnad.