Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Dags att tilläggsisolera?

Dags att tilläggsisolera?

Vi är visserligen mitt i sommaren och den kalla vintern känns extremt långt borta för de flesta av oss. Behovet av att isolera mot kyla och vind är inte en prioriterad fråga just nu. Dock är det ju så att det är nu det finns tid att arbeta med villan eller fritidshuset och se till att man är rustad inför kallare tider. För kallare kommer det ju som alltid att bli även om vi är mitt i rekordsommaren 2018 och solen aldrig tycks vilja ta en paus.

Moderna hus är idag väldigt välisolerade redan från början. Det ställs höga krav på att energiförbrukningen ska vara låg och från och med 2020 blir reglerna ännu strängare. Bor man däremot i ett lite äldre hus är det upp till var och en att se till att få ett energismart hus. Det finns mycket pengar att spara för den som kan få ner sina uppvärmningskostnader. Tilläggsisolering av vindsutrymmen och ytterväggar är väldigt kostnadseffektivt och om man sen byter ut fönster och ytterdörr mot nya energisnåla varianter så har man på ett relativt enkelt sätt kommit en lång bit på väg. I kombination med ett modernt uppvärmningssystem kan man idag komma ner på väldigt låga energikostnader även på riktigt gamla hus.

Ett välisolerat hus blir inte bara billigare att värma upp utan blir dessutom väldigt mycket trivsammare att bo och vistas i. Drag från fönster och dörrar ger kalla golv och ojämn temperatur vilket naturligtvis inte är behagligt. Resultatet blir oftast att man vrider på ännu mer värme för att kompensera vilket direkt syns på energiräkningen.

Isolering är ju faktiskt inte bara till nytta mot kyla utan ser även till att jämna ut temperaturen under sommaren. Ett välisolerat hus är behagligt att vistas i året om. Varma dagar gör isoleringen att den svala luften stannar kvar inomhus och man slipper att försöka sova i alltför varma temperaturer.

Läs gärna mer om tilläggsisolering i vår omfattande guide.