Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Ett batteri – en revolution

Ett batteri – en revolution

För inte alltför många år sedan hade alla elverktyg sladd. Eldriften ger ett starkt och bra verktyg och vi var många som var glada åt att kunna såga, slipa och borra på ett effektivt sätt. Den där sladden har ju dock alltid varit ett gissel. Den fastnar och trasslar in sig och har man otur så kommer den i vägen för sågklingor och slipmaskiner. Dessutom är man tvungen att ha tillgång till starkström vilket långt ifrån alla har på sommarställen, i trädgården eller på andra lite mer avlägsna platser. Så när batterimaskinerna gjorde sitt intåg blev arbetet plötsligt väldigt mycket enklare och smidigare. Man kunde bygga var som helst och slapp den ofta krångliga sladden. Den som köpte de tidiga årgångarna av skruvdragare, borrmaskiner och andra elverktyg blev dock snabbt medveten om den tidens svaga punkt, nämligen batterierna. Själva verktygen var av bra kvalité men batterierna hade kort livslängd och var känsliga för djupurladdningar och alltför låga temperaturer. Redan under första året var man tvungen att komplettera med nya batterier vilket såklart inte var särskilt billigt. Med tiden blir verktygen liggande, trots att själva verktyget egentligen har många arbetstimmar kvar att ge. För den som satsade på många olika verktyg krävdes det också att man släpade med sig flera olika typer av batterier och laddare beroende på vilket verktyg som skulle användas.

Den korta batterilivslängden var något som alla verktygstillverkare kämpade hårt med att lösa. Olika varianter testades och när man till slut knäckte koden med litium som bas i batterierna öppnades en helt ny värld. De nya moderna batterierna har en väldigt lång livslängd, de går att använda med full kraft ända tills det är dags att ladda igen och de klarar i de flesta fall kyla utan att bli förstörda. Litiumbatterierna har också gjort att det idag går att driva väldigt effektkrävande maskiner på batteri. Kap- och gersågar, betongborrmaskiner och andra tunga maskiner klarar sig idag alldeles utmärkt utan sladd, vissa har till och med blivit starkare.

I samband med att dagens moderna batterier togs fram utvecklades också konceptet med, ett batteri – många verktyg. Plötsligt kan man alltså använda samma batteri till hela sin verktygsarsenal. Sågar, skruvdragare, slipmaskiner, trädgårdmaskiner, ficklampor, högtalare, allt funkar med samma batteri. Det betyder att det är betydligt billigare att komplettera med nya verktyg eftersom man slipper köpa både batterier och laddare. En revolution både för oss konsumenter och för miljön!

För den som står i början av sin verktygskarriär finns det några saker som kan det vara bra att känna till.

-Satsa på en bra skruvdragare. Skruvdragaren är för de flesta det allra viktigaste elverktyget. Eftersom man idag nästan uteslutande gör skruvinfästningar istället för att spika är det viktigt att skruvdragaren är välbyggd och klarar alla typer av skruv- och borrdimensioner.

-Bli vän med din sticksåg. För den som bygger mycket kan det vara bra att ha lite olika typer av sågar beroende på vilket jobb som ska utföras. Det som dock alltid bör finnas i verktygslådan är en sticksåg. Sticksågen är otroligt mångsidig och rätt hanterad klarar den alla lite mindre sågjobb. Använd alltid skyddsglasögon och hörselskydd. Skydden gör att man lättare kan koncentrera sig på arbetet vilket i sin tur gör en till en bättre snickare.

-Ergonomi. För att man ska trivas med sina verktyg är det viktigt att de känns bekväma att arbeta med. Var noggrann när du testar verktygen i affären och satsa gärna på små och lätta varianter. Batterierna gör att även de små verktygen idag är rejält starka.

För dig som vill satsa på bra elverktyg finns många olika varianter att testa och köpa på BOLIST.