Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Ta hand om ditt fina hus!

Ta hand om ditt fina hus!

Att hålla sitt hus i gott skick är en både en god affär rent ekonomiskt men naturligtvis också en ren trivselfråga. Det är ju väldigt mycket roligare att komma hem till ett välskött och vackert hem än att direkt mötas av husångest så fort man kliver innanför grinden. Hus behöver målas med jämna mellanrum, fönster kräver renovering och tak och avvattning har faktiskt en begränsad livslängd och ska bytas ut, inte speciellt ofta men till slut är det dags.

Att låta vissa delar förfalla kommer att dra med sig dyra följdskador och onödigt mycket arbete. Se därför till att inspektera husets vitala delar ett par gånger per år så kommer inte reparationerna som en plötslig överraskning. Se över taket och titta gärna på vinden så att inget läckage har uppstått. Se över fasaden och leta efter sprickor eller sättningar. Se över hängrännor och stuprör, rensa vid behov och byt ut rostiga eller trasiga delar. Vindskivor slits snabbt och kan ge upphov till onödiga skador, byt vid behov. Fönster och ytterdörr ska hålla tätt, byt gärna tätningslister ofta. Foder kring fönster och dörrar slits ofta snabbare än resten av fasaden, inspektera gärna lite extra. Att tvätta av hela huset inklusive taket minst vart femte år kommer att förlänga underhållsintervallet och dessutom får man ju ett vackrare hus undertiden.

Det finns naturligtvis inga exakta tidsangivelser på när man ska renovera olika delar av huset men här kommer en grov översikt på när man vanligtvis kommer att behöva reparera eller byta ut alltifrån tak till fasad.

-Tegeltak                            Livslängd cirka 50 år. Underlagspapp byts efter 30 år.

-Plåttak                              Mycket lång livslängd. Välj alltid hög kvalité på material.

-Träfasad, ommålning       Mellan 7-12 år beroende på färgtyp.

-Fönster, trä,                       Målas om cirka vart 8-10 år.

-Altan, tryckimpr. trä         Livslängd minst 20 år oftast upp till 30 år.

-Vindskivor, trä                  Ommålning vart 5 år, byte efter cirka 10-15 år.

-Hängrännor och stuprör   Bra kvalité håller cirka 50 år. Kan behöva målas cirka vart 12:e år.

 

Att gamla fönster bidrar till en ökad energiförbrukning är de flesta medvetna om men att även ytterdörren kan vara en riktig energitjuv kanske man inte alltid tänker på. Moderna ytterdörrar är otroligt energieffektiva och kan spara många sköna slantar på bara ett par år. Dessutom blir innemiljön tystare och i och med att man slipper dragiga golv så upplevs hemmet varmare och behagligare att vistas i.

Att byta ytterdörr är inte svårt och den normalhändige klarar det själv, läs gärna vår utförliga guide om du är osäker.