Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Flaggan i topp

Flaggan i topp!

Så här års finns det mycket att fira, nationaldag, midsommar, student, dop och bröllop. Tillställningarna avlöser varandra och livet känns lätt att leva. För den som har en egen tomt kan en flaggstång ytterligare förgylla de redan glada dagarna. Flaggan gör alla fester lite festligare och mer högtidliga. I Sverige har vi många officiella flaggdagar då vi alla gemensamt hissar våra flaggor för att känna lite extra stolthet. I år fick vi dessutom en ny dag, 29/5, vetarandagen, då vi uppmärksammar alla våra krigsveteraner med att självklart hissar flaggan. Många väljer också att flagga varje dag för att man är på plats hemma eller i fritidshuset.

En flaggstång ska enligt traditionen aldrig stå naken. Så när flaggan tas ner på kvällen hissar man istället en vimpel som får vaja i vinden. Det finns idag inga officiella lagar kring detta med flaggning men vill man följa traditionerna finns det några saker som är bra att känna till. -Flaggan kan hissas vid solens uppgång och halas vid solens nedgång, dock senast 21.00.

-Själva flaggan får inte vara trasig eller alltför blekt eller sliten utan ska då bytas ut. En kasserad flagga ska helst inte bara slängas i soporna utan lämnas för destruktion hos exempelvis en flaggtillverkare. Väljer man att ända slänga den själv så bör man först klippa sönder för att den inte längre ska räknas som en flagga.

-Att hissa en flagga för någon som avlidit är en handling full av respekt och vördnad. Flaggan hissas då först i topp och sänks sen ner till 2/3 av stångens längd. Vid halning upprepar man sen proceduren och hissar först flaggan i topp för att sen hala den helt.

Läs mer om hur du förankrar och andra bra tips kring planering och placering av din flaggstång.

Flaggstänger, flaggor och alla tänkbara tillbehör och monteringsmaterial hittar du självklart här hos BOLIST.