Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / En svensk klassiker

En svensk klassiker

Alla sportfanatiker får ursäkta, det här handlar inte om varken löpning, simning, cykling eller skidåkning utan förstås om målning. För mer klassiskt än faluröd målarfärg blir det knappast i Sverige. Den traditionella rödfärgen har anor ända tillbaka till 1500-talet och härstammar såklart från Falun i Dalarna. Själva originalprodukten Falu rödfärg är varumärkesskyddad men ordet faluröd används av de flesta färgtillverkare för att beskriva den rätta kulören. Det finns idag olika färgtyper med kulören faluröd men den vanligaste är fortfarande den klassiska slamfärgen. Slamfärg har en väldigt lös konsistens och består vanligen av vatten, någon form av klister, linolja, järnvitriol och järnoxid för att få fram den röda färgen.

Slamfärg kan strykas på nytt sågat virke eller på trä som redan förut är målat med just slamfärg. En hyvlad yta har svårt att hålla kvar färgen och det blir ett ojämnt resultat. Slamfärgen stryks på med en speciell rödfärgspensel och det är viktigt att regelbundet röra om i färgburken så att inte pigmentet blir kvar på botten. En omålad yta bör strykas ett par tre gånger innan det täcker ordentligt. En tidigare målad yta borstas först ren och stryks sen med ett nytt lager färg.

Slamfärgen har många positiva egenskaper. Den är billig, lättarbetad, miljövänlig och förstås väldigt vacker. Den fina matta ytan är i stort sett omöjlig att få till med andra färgtyper och många arkitekter ser gärna att deras skapelser behandlas med slamfärg för att få fram rätt uttryck. Man får räkna med att måla om oftare om man väljer slamfärg som i jämförelse med en modern fasadfärg har kortare livslängd.

Så om det är dags för ommålning av huset eller kanske ska det väljas färg till nybygget, varför inte hålla en gammal fin tradition vid liv och stryka på en underbart härlig röd slamfärg och bli en del av vårt fina kulturarv?

På BOLIST.SE finns allt du behöver inför sommarens målningsprojekt, självklart även slamfärg.