Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Trallalalala!

Trallalalala!

Plötsligt är vintern borta och svenskarna vaknar till liv igen. Alla vill ut i vårsolen och det ska pumpas cyklar, målas fasader, beskäras buskar, och framförallt, altaner och uteplatser ska befolkas av både människor, möbler och grillar. Men hur står det egentligen till med själva trätrallen, är den verkligen redo för den nya säsongen? Kanske behövs det en rejäl rengöring och ytbehandling? Eller så är det hög tid att fixa de där lite svajiga eller halvruttna brädorna innan nån viktigpetter påpekar de små skavankerna även i år. Eller är det dags att inse att alltsammans behöver göras om från början och att man då äntligen kan passa på att bygga ut det där extra kvadratmetrarna som man alltid har önskat sig. Vilket läge man än är i så är det nu ett faktum, altansäsongen är igång!

Att bygga en ny trätrall har blivit nästintill en nationalsport i Sverige. Man vill gärna ha den största, snyggaste och mest välsnickrade altanen i grannskapet. Att få stå vid grillen och skrävla om skruvmaterial, virkesdimensioner och andra viktiga saker är härligt självuppfyllande! För att få lite extra koll kommer här några tips som kan vara bra att få med sig inför trallbygget.

-Rätt dimensioner. En svajig och ostadig altan är inte trevligt att vistas på. Välj därför alltid rejäla dimensioner både på reglar och trallvirke. Minst 28x120mm på trallen och gärna en dimension kraftigare än vad som kanske är helt nödvändigt på regelvirket. Här och var kan man behöva kraga ut eller förlänga stommen och då är det skönt att veta att virket klarar detta. Det blir inte många kronor dyrare men ger en altan som både blir trevliga att använda och som håller fler säsonger.

-Rama in. Hur man väljer att utforma sin altan är naturligtvis en smakfråga och på vilket sätt man behöver anpassa efter platsen man bygger på. Att göra en inramning av både altan och eventuella trappor är dock något de flesta brukar gilla. Man vill gärna undvika synligt ändträ som dessutom lätt kan ge upphov till elaka stickor i fötterna. För att kunna göra en bra inramning behöver man lägga en extra regel i ytterkant av stommen. Detta för att ramen och övriga plankor ska kunna skruvas på ett bra sätt. Gersåga gärna ramen i hörn och andra möten.

-Val av skruv. Som med allt annat när man bygger så gäller det att anpassa materialvalen efter varandra. Det går till exempel inte att skruva en ektrall med vilken trallskruv som helst. Hårda träslag kommer helt enkelt att bara bryta av skruven om det uppstår rörelser i altanen. Här krävs det oftast en rostfri skruv som kan flexa en aning fram och tillbaka utan att gå av. Vanligt tryckimpregnerat virke går oftast bra att skruva med en vanlig rostskyddsbehandlad skruv. Tänk dock på att tillverkarna idag lämnar 20 års garanti på tryckimpregnerat, NTR-märkt, virke och då bör ju även skruven hålla lika länge. Man får vad man betalar för…

-Att ytbehandla eller inte… det är frågan. Normalt sätt behöver man inte, ur hållbarhetssynpunkt, behandla sitt trallvirke efter montering. Det ska som sagt hålla i minst 20 år. Behandling blir istället många gånger en utseendefråga. Den som föredrar en oljad eller på annat sätt behandlad yta stryker naturligtvis på det varje vår för att få den känsla man eftersträvar. Andra föredrar en grå nyans på sitt trädäck och nöjer sig med att bara tvätta och hålla den ren. Den oljade ytan är ofta mer känslig för skräp och föroreningar då det lätt fastnar partiklar på ytan. En helt obehandlad yta kan å sin sida med åren upplevas lite torr och det blir lättare sprickbildning. Vad man väljer att göra är en smakfråga och vad som passar just Er.

Lycka till med trallbygget och passa på att fynda bra material på BOLIST.SE som dessutom nu erbjuder hemkörning!