Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Gröna sidan upp!

Gröna sidan upp!

Bilen är tvättad och vaxad. Huset är nymålat. Fönstren är putsade. Barnen kommer från frisören. Och. Gräsmattan är nyklippt, perfekt grön och utan ogräs. Det finns säkert fler saker som man blir så där lite extra nöjd och glad över så här års. Bilen, huset, fönstren och barnen klarar de flesta enkelt av, men att få till en perfekt gräsmatta kräver kunskap, tålamod och rätt utrustning.

Mossa. Det finns de som älskar mossa och som till och med försöker få den att sprida sig i trädgården. Absolut inget fel med det men de allra flesta vill åtminstone inte ha mossa i själva gräsmattan. Det kan tyvärr ta ganska lång tid att bli av med den men det är fullt möjligt om man anstränger sig. Mossa trivs i sur, fuktig och näringsfattig jord. Gräs däremot vill ha massor av näring och vill absolut inte ha det alltför blött. Steg 1 i mossbekämpningen är alltså att se till att försöka få jorden att bli mer gräsvänlig och då är gödsling en bra början. För att få jorden mindre sur kan kalkning vara bra. Mät gärna jordens Ph-värde så är det lättare att hitta rätt gödsel. En skuggig tomt kan behöva glesas ut för att solen ska hitta ner till gräsmattan. Har man en väldigt fuktig trädgård kan man i värsta fall behöva dränera om för att inte vattnet ska bli stående och mossan ska trivas. Men som sagt, börja med att tillföra näring till gräsmattan, det brukar hjälpa många direkt.

Klippning. En gräsmatta ska helst klippas lite fast ofta. Gräsklippet låter man helst ligga kvar då det snabbt omvandlas till perfekt näring för det nya gräset. Ett automatiskt kretslopp. Ofta är gräsmattor klippta med gräsklipparrobot de allra finaste. Det beror just på att den bara klipper litegrann fast väldigt ofta och att gräsklippet blir kvar efteråt.
På BOLIST.SE finns massor av bra gräsklippare och andra praktiska hjälpmedel för en perfekt gräsmatta.