Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Rätt klädd

Rätt klädd

För alla som jobbar inom byggbranschen är detta med skyddskläder och andra typer av personlig skyddsutrustning noga reglerat med lagar och regler, allt för att skapa en bra och säker arbetsmiljö. För oss vanliga hemmafixare är det dock upp till var och en att se till att man inte skadar sig i onödan eller utsätter andra för fara. Det kanske spontant känns superhärligt att få snickra på den nya altanen i bara badbrallor och flip-flops men man utsätter sig då onekligen för en rad ganska onödiga risker. Att vara rätt klädd för den uppgift man ska utföra gör faktiskt jobbet både enklare, snabbare och man slipper som sagt att dra på sig skador.

Arbetsbyxor. Ett par rejäla arbetsbyxor i rätt storlek med många fickor och självklart utrustade med knäskydd. Knäskydden är underbara och sparar många svordomar under ett bygge. Även när man målar kan det vara väldigt bekvämt med speciella byxor. Av tradition är de oftast vita, av lite tunnare material, och självklart med knäskydd även här.

Handskar. Rätt handske för rätt jobb. Det finns idag handskar för alla typer av arbeten. Målaren har tunna handskar vid vanlig målning och byter till skyddshandskar när hen ska handskas med kemikalier eller lösningsmedel. Snickaren har ett par välsittande handskar som skyddar mot stickor eller skärsår. Sen finns det handskar för alltifrån trädgårdsskötsel till specialvarianter mot vibrationer. Skippa dock gärna de allra billigaste bensinmackshandskarna som oftast är väldigt sladdriga och lätt kan fastna i maskiner och dylikt.

Skor. En bekväm och stadig sko utrustad med stålhätta och spiktrampskydd är en helt självklar investering för den som bygger och fixar själv där hemma. Fötterna är väldigt utsatta och det är lätt att klämma sig på fallande plankor eller maskiner. Och den som en gång trampat på en rostig gammal spik vet att spiktrampskydd är helt ovärderligt.

Övrigt skydd. Hörselkåpor och skyddsglasögon hör till standardutrustningen för alla som jobbar med elmaskiner. Arbetar man tillsammans på olika höjder på till exempel en fasad bör man också använda skyddshjälm. Det kan kanske kännas överdrivet för hemmabruk men minsta lilla skruvmejsel kan ställa till med stor skada om den tappas från ett par meters höjd. Man behöver sen inte ha alltför livlig fantasi för att kunna föreställa sig skadorna efter en tappad skruvdragare eller en hammare.

Och glöm som sagt inte, arbetet går faktiskt snabbare och enklare med rätt kläder och rätt skydd.

För Er som behöver uppdatera kläder, skor och annan skyddsutrustning har vi fina kampanjpriser just nu här på BOLIST.