Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Har buskarna fått sin beskärda del?

Har buskarna fått sin beskärda del?

De flesta känner till att juli, augusti och september, de så kallade JAS-månaderna, är en bra tid att beskära många av våra träd och andra vedartade växter. Speciellt träd bör man undvika att beskära tidigare än så då man lätt kan få skador om det är alltför kallt ute och när saven stiger på våren bör man definitivt inte tillfoga träden såg- och klippskador där det lätt bildas röta eller svampsjukdomar i såren.

Tidig vår är annars en bra tid att föryngringsbeskära, det vill säga rensa och klippa bort gamla och risiga grenar ur lite äldre fruktträd och buskar. Nya friska träd bör man som sagt vänta med. På buskar som blommar på årsskotten kan man rensa bort förra årets grenar. Rosor bör också beskäras nu på våren men vänta gärna tills det dyker upp nya skott då det är lättare att se vad som kan tas bort. Även stenfruktsträd, plommon och körsbär, kan beskäras lite senare under vår/försommar.

För att få till en lyckad beskärning finns det några saker som kan vara bra att känna till.

-Rätt redskap. En vass och ergonomisk sekatör är trädgårdsmästaren bästa kompis. Det mesta går att klippa med sekatören men behöver man kapa kraftigare grenar är en grensax eller kvist/grensåg praktiska att ha till hands. För den som har häckväxter är såklart en elektrisk häcksax ovärderlig för att få till perfekta former.

-Renlighet. Även växter kan bära på sjukdomar och oönskade svampar och röta. Det är därför viktigt att göra rent redskapen mellan de olika växterna. Tvätta med en trasa indränkt i rödsprit innan ni går vidare till nästa växt. Det tar inte många sekunder men kan rädda dyrbara träd och buskar från obotliga sjukdomar.

-Rena snitt. Ju finare och renare klipp man gör desto större chans är det att snittet läker på ett bra sätt. Ett uppfläkt och fult klipp läker betydligt sämre och det går lätt in röta eller svamp. Klipp gärna precis ovanför en förgrening så undviker man stumpar och det blir en naturlig fortsättning på grenen.

På BOLIST hittar du allt som behövs till vårens alla trädgårdsprojekt, just nu till fina kampanjpriser på många varor.