Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Sågen som ger mersmak.

Sågen som ger mersmak.

Det går visserligen att bygga ett helt hus med i stort sett bara hammare och fogsvans men det känns väl idag ganska onödigt. Det finns så många bra verktyg som underlättar vid både små och stora byggen och förutom skruvdragaren som för de flesta idag är självklar så är en bra kap- och gersåg otroligt användbar och kommer inte bara att förkorta byggtiden avsevärt utan även göra dig till en väldigt mycket bättre snickare! Kap- och gersågar finns i många olika varianter och prisklasser och som med det mesta annat här i livet så får man vad man betalar för. Å andra sidan så kanske den nya sågen bara kommer att användas vid enstaka tillfällen och då räcker en lite enklare variant alldeles utmärkt.

Kap- och gersågen allra främsta egenskap är att den alltid kapar perfekt rakt, eller i vinkel om det är det man är ute efter såklart. Det går lätt att få till rätt längd och beroende på hur stor sågklinga man har valt så går det att kapa riktigt grovt virke. Golv- och taklister går att kapa till i rätt vinkel så att man får snygga möten i hörn eller skarvar. Det enda man egentligen inte kan kapa är stora skivor, då får man istället förlita sig på den klassiska cirkelsågen eller en mer stationär bordssåg.

På de lite finare modellerna hittar man oftast ett laserinstrument. Lasern markerar en perfekt linje på trästycket där sågklingan kommer att träffa. En del modeller har en utdragbar arm vilket gör att man kan kapa väldigt breda plankor eller andra trästycken upp till 400mm bredd. Komplettera helst sågen med ett stadigt stativ och anslut gärna en dammsugare så blir arbetet betydligte enklare och mindre skräpigt.

Tack vare de nya moderna litiumbatterierna har även kap- och gersågen blivit mer mobil och går att använda även på ställen där man inte har tillgång till det vanliga elnätet. Batterivarianterna är dyrare och se till att använda batterier som är anpassade för den här typen av krävande maskiner.

Kap- och gersågen är väldigt kraftfull vilket också kräver att man är enormt försiktig. Använd alltid skyddsglasögon och hörselkåpor och arbeta lugnt och metodiskt med maskinen. Barn får gärna hjälpa till vid olika byggprojekt men de får ALDRIG använda kap- och gersågen själva. Punkt.

Till sist vill vi bara utfärda en liten varning, när man väl har börjat använda och vänja sig vid kap- och gersågen är det svårt att tänka sig att genomföra ett byggprojekt utan… Den är helt enkelt underbart beroendeframkallande!

Passa på att fynda bland kap- och gersågar i BOLISTs stora sortiment. Just nu till kampanjpris på flera toppmodeller.