Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Den ultimata verktygslådan!

Den ultimata verktygslådan!

Självklart ser referenserna lite olika ut beroende på vem man frågar men att ha en välfylld och genomtänkt verktygslåda förenklar livet både till vardags och vid större byggprojekt. Vi tänkte här försöka ge en beskrivning av vad man verkligen behöver och vad man sen kan komplettera med när behoven ökar och plånboken tillåter.

Grundlådan, passar för både lägenhet och villa. Verktyg man behöver för att klara de vanligaste uppgifterna hemma.

-Måttband och tumstock. Måttbandet har fördelen av att oftast kunna mäta lite längre avstånd medan tumstocken oftast är lättare att hantera när man jobbar ensam. Det är egentligen en smaksak vilket man föredrar men både bör finnas i grundlådan. En variant av måttbandet är talmetern. Med talmetern både mäter och markerar man på samma gång.

-Snickarpenna. Håll den skarp så blir strecken alltid exakta. En mer avancerad djuphålsmärkare kan också var väldigt praktisk där den vanliga pennan inte räcker till.

-Knivar och sax. Knivar finns i många specialvarianter för både snickare, målare och rörmokeri. En vanlig vass kniv, typ morakniv, bör man ha liksom en variant med brytblad eller utbytbara rakblad som används där kniven slits hårt. En riktigt rejäl sax är också ovärderlig och känns ofta lite säkrare att använda än kniv.

-Bitsskruvmejsel. Visst kan man samla på sig all världens olika sorters skruvmejslar men de tar stor plats och det blir onödigt dyrt. Köp istället ett handtag med utbytbara bits och det går lätt att komplettera eller byta ut när behoven ändras. Bitsen funkar dessutom perfekt även till skruvdragaren.

-Tänger. Det finns 100-tals olika typer av tänger med mer eller mindre specialanpassat användningsområde. I grundlådan kan det vara bra att ha en avbitartång, en polygrip och en skiftnyckel. Man kan sen fylla på med fler tänger vartefter åren går och behoven ökar.

-Hammare. Även om det inte alls spikas lika mycket längre så är en bra hammare alltid praktisk att ha hemma. Det behöver inte vara den allra största och tyngsta utan det räcker oftast med en lite smidigare och lättare variant.

Sågar. Fogsvans, japansåg och bågfil. Fogsvansen kapar allt byggvirke, japansågen ger perfekta sågsnitt till finliret och bågfilen kapar metall.

-Vattenpass. Ett hederligt 60 cm vattenpass bör finnas i varje hem. Även om man inte bygger något själv så vill man ju att tavlor, speglar, bokhyllor och liknande ska sitta rakt. För den som bygger mycket är ett långpass ovärderligt!

-Enhandstving. Enhandstvingen är den där extra handen man alltid har önskat sig. Allt går lättare om det man ska arbeta med sitter stadigt fast.

-Skruvdragare. Ska man ha bara ett elverktyg så bör det vara en skruvdragare. Med dagens moderna batterier har de blivit extremt starka och mångsidiga redan vid 12 volt. De flesta tillverkare har idag system där samma batteri funkar till många olika typer av verktyg vilket är väldigt praktiskt och ekonomiskt då det endast krävs en laddare och ett eller två batterier till hela verktygsparken.

Utökad verktygslåda. En verktygslåda kan såklart bli i stort sett hur omfattande som helst om intresse, behov och ekonomi tillåter det. Vad gäller lite större verktyg kan det dock vara smart att tänka efter och kanske hyra istället de gånger behovet finns. Då vet man dessutom att man alltid får moderna och funktionsdugliga verktyg.

På önskelistan. En bra kap- och gersåg gör vem som helst till en bättre snickare. Det är lätt att få rätt längd och snitten blir alltid perfekta i rätt vinkel. Kompletterar man sen med en sticksåg så finns det inga byggprojekt i trä som man inte klarar av.

Borrmaskin. Bor man i ett hus med hårdbetongväggar bör man ha en borrhammare i sin verktygslåda. Borrhammaren är effektivare än en vanlig slagborrmaskin och är det enda som fungerar på betong i bärande väggar.

Listan kan som sagt göras i stort sett hur lång som helst med smarta specialverktyg och varianter på sågar, slipmaskiner, knivar, tvingar, stäjärn, multiverktyg och allehanda mätverktyg. Vi återkommer snart här i bloggen med fler verktygstips och hur man bäst använder dem.

Kolla gärna in BOLISTs fina utbud av verktyg, alltid till mycket bra pris.