Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Vårsol och högtryck

Vårsol och högtryck

Den fantastiska vårsolen är ett verkligt livselixir för många. Man föds liksom litegrann på nytt igen när det ljusa halvåret tar fart. Tyvärr har solen och ljuset en förmåga att på ett väldigt påtagligt sätt visa upp skavanker och smuts på alltifrån bilen, båten, altanen, utemöblerna och husfasaden. Det kan vara rejält skitigt efter en lång vinter med mycket nederbörd och allt man vill är ju att få vara ute och njuta av det härliga vädret. Sån tur då att någon smart person en gång uppfann högtryckstvätten och att det idag är hur lätt att lyckas med detta mångsidiga multiredskap.

Bil och båt. Att tvätta bilen och båten med högtryckstvätt är enkelt. Börja med att bara spola av allt löst sittande smuts. Koppla sen på lämpligt tvättmedel och tvätta helt rent. Med framförallt båtar ska man vara lite försiktig på teakdäck och andra trädetaljer som kan skadas om man kör med fullt tryck. På moderna högtryckstvättar är det enkelt att reglera trycket direkt i handtaget. Det finns också många olika munstycken, borstar och andra smarta tillbehör som förenklar tvättandet. Självklart passar man på att tvätta vinterdäcken nu i samband med bytet till sommardäck. Däck och fälg mår som allra bäst om de förvaras nytvättade.

Övrig tvätt i trädgård. I stort sett allt kan göras rent med högtryckstvätten. Det är ett kraftfullt redskap och tricket är att använda rätt tillbehör till rätt uppgift. Det säger sig självt att man inte kan köra med fullt tryck rakt på ett trädäck eller en fasad. Det blir visserligen väldigt rent men man riskerar att förstöra underlaget. Till altaner finns det flera olika typer av roterande borstar som tar bort smutsen skonsamt och som inte skadar ytan. Ytor av stenmaterial är extra tacksamma för högtryckstvätt då det går att få rent även ojämna och skrovliga ytor.

Till högtryckstvätten finns även andra praktiska tillbehör. Hängrännor och stuprör går lätt att få rent med en rätt utrustad högtryckstvätt. Det går att spola rent avlopp och andra rör med en för ändamålet anpassad rörspolningssats. För att komma åt högt upp på tak eller husfasad finns det praktiska förlängare för att slippa klättra på stegar eller ställningar. Och så vidare, och så vidare. Högtryckstvätt använd på rätt sätt och med rätt kringutrustning ger ett bättre resultat och sparar enormt mycket tid.

På BOLIST.SE finns ett stort sortiment av både högtryckstvättar och tillbehör.