Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar / Hemmafixarna / Trädgården vaknar

Trädgården vaknar

Sverige är ett extremt avlångt land med många varierande växtzoner. I norr ligger snön fortfarande tjock medan man i Syd- och Mellansverige har barmark eller åtminstone kan börja skönja gräsmattan under den sista kämpande vårsnön. Men oavsett väderläge så har vintern förlorat och allt vaknar till liv igen. För alla oss med egen trädgård är våren en härlig tid, de första lökväxterna kommer upp, träd och buskar skjuter nya skott och gräsmattan vänder gröna sidan upp igen.

En annan sak som blir återupptäckt på våren är trädgårdskomposten. Där har det under vintern tillverkats fantastisk gödning som nu blir till oslagbart raketbränsle för rabatter och andra odlingar. För den som ännu inte har en egen kompost är det mycket lätt att komma igång. Fixa iordning en bra kompostlåda, det kan vara färdiga varianter i plast eller trä eller så bygger man enkelt en själv. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så samlar man bara trädgårdsavfall och gräsklipp i en hög på lämplig plats på tomten och fyller sen på under året med mer och mer växtavfall. Efter två år har man sen finfin näring till trädgården. Oavsett kompostvariant är det viktigt att då och då vända på komposten så att processen hålls igång. En kompost får sen inte bli varken för torr eller för blöt. För att få ett bra flöde med sin kompost bör man ha tre olika kärl eller högar, en där man fyller på med årets växteravfall, en som är i full nedbrytningsfas och en där man hämtar färdig kompostjord i. Det tar alltså två år innan man har hela kedjan färdig men oj vad det är värt det extra jobbet som krävs!

Material till en egen kompost och smarta tillbehör finns såklart på BOLIST.SE.

En väldigt uppskattad trädgårdspryl är en rejäl och stadig skottkärra. Idag finns skottkärror i många olika varianter med alltifrån eldrift till punkteringsfria däck. Just punkteringsfria däck är otroligt smart. Hur många gånger har man inte mötts av ett platt skottkärredäck som antingen måste bytas, lagas eller pumpas? Och det är ju det sista man vill hålla på med just då, satsa på rätt däck. Skottkärror finns som sagt i många varianter och man bör fundera lite när det är dags att skaffa en ny. Kommer man att köra mycket tunga saker som murbruk och stenar bör man såklart satsa på en riktigt rejäl variant som är anpassad för ett hårt liv. Har man inte det behovet utan använder skottkärran mest till att flytta jord eller löv så klarar man sig oftast med en lättare och smidigare modell.

Oavsett vilken skottkärrevariant ni söker finns det många att välja bland på BOLIST.SE.