Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Frisk luft = friskt hus = friska människor

Frisk luft = friskt hus = friska människor

Att alltför fuktig inomhusluft kan leda till problem med mögel och i förlängningen allergier är inget nytt för de flesta av oss. Trots detta är detta fortfarande ett stort problem i vårt land. Kalla fuktiga källare och vindsutrymmen ger upphov till en felaktig luftbalans och plötsligt sitter man där med ett väldigt tråkigt problem. Många gånger beror de här problemen på att vi numera har bytt ut våra gamla uppvärmningssystem vilket har gjort att den förut så välgörande varma skorstenen har kallnat och många så kallade biutrymmen har förlorat sin uppvärmningskälla. Dessutom används många källare till att tvätta och torka kläder vilket ökar fuktighetsgraden ytterligare. För att sen späda på det hela lite extra så gör den kalla skorstenen att husets ventilation sätts ur spel och den fuktiga luften blir kvar i huset. Det kan ta mindre än ett år att skapa sig ett rejält fukt- och mögelproblem om man inte tar hänsyn till just detta med kalla biutrymmen och husets ventilation.

Självklart ska man inte låta bli att uppgradera sitt hus med ett nytt modernt värmesystem bara för detta, men det gäller att tänka till och komplettera med ett antal andra smarta maskiner och tillbehör.

Uppvärmning och ventilation. Eftersom skorstenen inte längre används på samma sätt står den oftast kall och bidrar inte med någon värme till källare och vind. Man behöver då komplettera med någon form av annan värmekälla i dessa utrymmen. I källaren vill man troligtvis hålla en ganska normal rumstemperatur då både tvättstuga, badrum/SPA och extra gästrum ofta hittas just på källarplan. Att dra in ett stort vattenburet värmesystem känns kanske för mycket och de flesta klarar sig också utmärkt med en enkel avfuktare i kombination med en fläktförsedd radiator. Avfuktare placeras lämpligen där man torkar sin tvätt och radiatorn på ett centralt ställe där den gör mest nytta. Två enkla billiga maskiner som drar lite energi och som höjer komforten och håller fukten borta.

Avfuktare hittar du till fina priser på BOLIST.SE.

På vinden eller andra lite mer avskilda utrymmen kan lösningarna se lite olika ut. Har man ett litet och trångt vindsutrymme kan någon form av enkel uppvärmning vara bra. Det finns smarta system som håller koll på temperatur och fuktighetsgrad och som sen skjuter till rätt mängd värme när det behövs. Oftast är ändå det viktigaste i dessa utrymmen att man har rätt typ av ventilation. Läs gärna vår guide via Hemmafixarbibeln om du vill läsa mer om detta med ventilation.

På BOLIST.SE finns mycket bra ventilationsutrustning.