Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Allt kan inte vara sexigt

Allt kan inte vara sexigt

Dränering. Mmm… Smaka på ordet. Ger det en härligt pirrande känsla i kroppen? Troligtvis inte. Nä, dränering är en av de där sakerna som ingen egentligen vill hålla på med eller lägga pengar på men som med åren blir helt nödvändigt för att huset ska må bra och inte drabbas av fukt- eller mögelproblem. Gör man det å andra sidan på rätt sätt så behöver man bara se över dräneringen runt huset så där vart 25:e till 30:e år. För de allra flesta innebär det att dränering är nåt man bara gör en gång i livet. Att investera i en omdränering gör inte bara huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning, det gör dessutom huset väldigt mycket trevligare att bo i. Eventuell fukt försvinner och med den också alla dessa olika lukter som ett fuktigt hus för med sig. Det går oftast att använda källaren på ett helt annat sätt när väggar och golv är torra och man inte riskerar att fukt och mögel får fäste.

Det finns lite olika typer av dränering. Vad man väljer beror på vilken typ av hus man har, hur marken runt omkring ser ut, väggmaterial och hur mycket fukt som finns i den omgivande marken.

-Klassisk dränering. Traditionellt sett brukar en dränering av husgrunden innehålla i stort sett samma arbetsmoment. Först gräver man ut ett dike runt hela huset för att kunna inspektera eventuella skador och laga dessa men också för att sen kunna göra ett bättre skydd.

När sprickor eller andra skador är lagade och rester av eventuell gammal tätning är borttagen så lägger man ett första lager med någon typ av isolerande skiva. Det finns lite olika varianter på marknaden men gemensamt är att skivan dels ska isolera väggen bättre och samtidigt leda bort vatten från väggen. Ju tjockare lager med skivor desto bättre isolerad blir väggen. Skivorna ska vara kapillärbrytande vilket innebär att de inte suger upp vatten vilket till exempel betong alltid gör. Utanför skivorna läggs en markduk. I botten på diket läggs ett dräneringsrör som leder bort vatten från huset och vidare till ett avlopp eller en brunn. När hela konstruktionen är färdig återfyller man runt hela huset med ny jord. Undvik att använda makadam eller liknande material som både leder fram mer vatten som sen kan skapa problem med frysskador på vintern. Det finns naturligtvis en del andra detaljer som är viktiga vid en dränering. Kolla upp noga med den tillverkare som just du använder.

-Alternativa dräneringsmetoder. Ibland går det av olika anledningar inte att gräva ut runt huset. Det kan vara för trångt emot berg eller av andra anledningar omöjligt att göra en vettig urgrävning och dränering. Då kan kanske en uttorkning av grundväggen med hjälp av så kallad elektroosmos vara ett alternativ. Istället för att dränera och torka ut väggen från utsidan gör man det från insidan med hjälp av elektroder som monteras in i väggen. De svaga elektriska impulserna gör att fukten söker sig ut mot marken utanför väggen. Insidan blir torr och man kan använda källaren precis som efter en klassisk dränering. Kolla gärna upp detta alternativ om du har svårt att få till en vanlig dränering eller om du bara är nyfiken på tekniken.

Vilken metod och vem som utför själva jobbet är naturligtvis upp till var och en. Klassisk dränering fungerar i de flesta fall bra men innebär väldigt mycket jobb och inte sällan blir trädgården väldigt förstörd då grävmaskinen inte är snäll emot gräsmattor och buskage. Annan typ av dränering kan ibland få svårt att räcka till om vattentrycket är stort. Gör en ordentlig research innan ni bestämmer Er för metod och vem som ska göra jobbet.

Många av arbetsmomenten i en dränering går bra att med rätt hjälpmedel göra själv.           

På BOLIST.SE kan du hyrade allra flesta maskiner och andra tillbehör som krävs för et dräneringsjobb.