Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår

Börjar det bli trångt?

Börjar det bli trångt?

Eller kanske det bara finns ett helt vanligt hederligt förvaringsbehov. Oavsett vilket så är det idag relativt enkelt att få tillstånd för en rad olika typer av tillbyggnader och komplementsbyggnader.

-Attefallshus. Ett attefallshus får vara maximalt 25 kvadratmeter stort. Det innebär att det blir svårt att få plats att permanent bo fler än 2 personer. Många bygger också sina attefallshus för att kunna erbjuda sina lite äldre barn ett eget litet krypin innan de har råd eller är redo för ett helt eget boende. Ett attefallshus är naturligtvis ett alldeles perfekt gästhus eller kanske drömmer ni om en bastu eller spa där en friggebod blir för liten. Möjligheterna är stora och det byggs enorma mängder av små hus runt om i vårt land. Normalt sett krävs inget bygglov för att få uppföra ett attefallshus men man måste skicka in en anmälan och sen få ett startbesked innan man kan påbörja bygget. Det nya huset ska sen byggas i anslutning till det ordinarie bostadshuset och ska ligga minst 4,5 meter från tomtgräns annars krävs det grannens samtycke.

-Friggebod. En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter stort. Till skillnad från attefallshuset så får en friggebod inte nyttjas som ett permanent boende. Den är tänkt att användas som ett komplement och ska användas som till exempel förråd, uthus, växthus, garage eller liknande. Friggeboden kräver inget bygglov och ingen anmälan så vidare man inte är helt säker på att den placeras inom tillåtet område på tomten. Hör efter med din kommun om du är osäker. Även för friggeboden gäller 4,5 metersregeln från tomtgräns.

-Andra vanliga utbyggnader. Få saker kan lyfta ett hus och en tomt som en fin altan, en uteplats eller en fin inglasad balkong eller uterum. Ibland krävs det bygglov och ibland inte. För en vanlig altan eller uteplats i normal höjd och i direkt anslutning till huset så klarar man sig nästan alltid utan bygglov. Om man vill bygga på lite högre höjd eller en helt fristående uteplats på tomten så bör man höra efter med sin kommun vad som gäller på just din tomt. I stort sett alla inglasningar av befintliga altaner kräver bygglov då de räknas som en fasadändring. Är ni osäkra, stäm av med kommunen.

Även om det inte alltid krävs så bör man för att hålla en god ton och en bra stämning med sina grannar alltid stämma av när man gör ändringar på sitt hus eller på sin tomt. Det tar inte många minuter att informera men ett misstag kan göra att det tar åratal att reparera grannsämjan igen.

Kika gärna på Boverkets hemsida för fullständiga regler kring detta med ut- och tillbyggnader.