Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Mössan först!

Mössan först!

Plötsligt händer det. På nästan alla tak börjar det så småningom att läcka. Vatten har en otrolig förmåga att leta sig in genom skruvhål eller andra otätheter och har man då slarvat med underhållet kan det där lilla droppandet bli en väldigt kostsam historia. Oftast dröjer det dessutom väldigt länge innan skadan upptäcks och då kan vattnet ha hunnit förstöra både själva taket, väggarna, isolering och andra känsliga material.

Man bör se över sitt tak minst två gånger varje år och rätta till pannor som hamnat snett och undersöka om alla övriga delar på taket är intakta. Börjar det kännas som att underlagspappen börjar kännas torr eller att det är svårt att på pannorna rena så är det faktiskt dags att riva av hela yttertaket och börja om från början. Att byta tak får man räkna med att göra cirka vart 25:e år, minst…

För den som är van vid stora projekt hemma är ett takbyte fullt möjligt att klara på egen hand. Man tar en sida i taget och bör räkna med att hela projektet tar minst två veckor för två man. Eller kvinnor. Som med de flesta andra hemmafixarprojekt så ligger nyckeln till framgång i att vara väl förberedd och ha en rimlig tidsplan med en ordentlig marginal för eventuella missöden. Vid takbyten kan man nämligen mötas av en hel del olika typer av överraskningar. Kanske räcker det inte med att bara byta underlagspapp, läkt och takpannor. På gamla hus är det vanligt att undertaket börjar ge med sig och då växer plötsligt jobbet till minst dubbla omfattningen, bra att ha med i planeringen från början. Om man byter yttertaksmaterial från ett lättare till ett tyngre, till exempel mellan tegel- och betongpannor kan det också bli aktuellt med en förstärkning av bärande delar i takkonstruktionen. Men som sagt, är man bara rätt förberedd så kan man klara ett takbyte själv.

Det mest kritiska momentet när man byter tak är såklart när det gamla taket är bortrivet och hela konstruktionen står öppen och utsatt för väder och vind. I det här läget gäller det att ha koll på väderprognosen. Ser det ut at bli en period med mycket nederbörd så måste man vänta, att få in ett skyfall på ett oskyddat tak är inte något man vill. Takbyten ska alltså ske under så torra och regnfria förhållanden som möjligt.

Säkerheten är självklart otroligt viktig när man arbetar på hög höjd. Till små lekstugor och friggebodar kan man kanske klara sig med en mindre ställning men till större hus bör man alltid se till att ha en riktig byggställning med godkända fallskydd. Arbetet blir inte bara säkrare utan går mycket fortare om säkerheten är prioriterad. Och vad som händer om man ramlar ner från ett högt tak vill man ju inte ens spekulera i…

Är man osäker på den här typen av arbeten så bör man självklart överlåta jobbet åt en fackman. Var dock ute i god tid då takbyten som sagt är ett tidskrävande projekt.

En komplett guide inför takbytet finns här hel gratis via Hemmafixarbibeln.

Material som krävs för ditt takbyte finns på BOLIST.SE eller i din närmaste butik.