Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Oönskade gäster

Oönskade gäster

Växtligheten har ju fullkomligt exploderat de senaste veckorna och vi kan nu verkligen få njuta av den efterlängtade grönskan. Gräs, buskar, träd och blommor avlöser nu varandra i kampen om att synas mest och ta för sig i trädgårdens alla hörn. Tyvärr är ju detta även ogräsens förlovade tid. De sprider sig ju bokstavligen som ogräs…

Att bekämpa ogräs kan ibland vara en tröstlös kamp och vissa växter är otroligt jobbiga att bli av med. Det mesta kan man dock med lite envishet få bort och låta de planerade växterna få ta plats och breda ut sig istället.  Här kommer några enkla tips som alla kan använda sig av.

  1. Täck över. Många ogräs är väldigt livskraftiga och man får ibland ta till drastiska metoder för att få bort dem. Ett sätt kan vara att helt enkelt täcka över dem och sen odla något annat ovanför. Lägg ut plastduk, uppklippta sopsäckar eller flera lager tidningspapper och lägg ut över rabatten eller odlingen där ogräset finns. Lägg sen ett nytt jordlager ovanpå plasten och odla till exempel jordgubbar eller grönsaker som inte har et alltför djupt rotsystem. Eftersom ogräset under plasten nu inte får något ljus alls så kommer det med tiden att dö. Riktigt envist ogräs kan behöva kvävas på det här sättet under flera säsonger innan det har försvunnit.
  2. Ta bort dem. Det kanske kan låta självklart men det mesta ogräset måste dras upp ur jorden för hand. Eftersom man ofta har andra mer önskvärda växter på samma plats där ogräset växer så gäller det helt enkelt att gallra bort det man inte vill ha där. När man väl rensat bort allt synligt så är det också lättare att lyckas med övriga bekämpningsmetoder. Vattna gärna marken innan ogräset dras upp och använd en kniv, en skruvmejsel eller särskilda ogräsjärn för att få bort så mycket som möjligt av rötterna.
  3. Bränn dem. Så kallad termisk bekämpning kan vara väldigt effektiv för att få bort ogräs mellan trädgårdsplattor eller på stengångar. Det man gör gör är helt enkelt att man bränner bort ogräset som sen har betydligt svårare att återkomma. Det finns smarta brännare som är specialanpassade just för ogräsbekämpning. Termisk bekämpning är miljövänligt och väldigt smidigt på platser som annars är svåra att komma åt.
  4. Kantjärn. Vissa ogräs måste man helt enkelt sätta stopp för rent fysiskt. Sätt kantjärn mellan rabatter och gräsmatta och avgränsa trädgårdslandet så att så få ogräs som möjligt har ta sig in.
  5. Rätt typ av medel. Vi bör alla ha som mål att använda så lite kemikalier som möjligt i våra trädgårdar. Det finns dock många alternativ idag som har ingen eller liten inverkan på miljön och i slutändan grundvattnet. Välj med förstånd och använd med måtta!

Redskap och annat för ogräsbekämpning finns i butik eller på BOLIST.SE.