Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Det våras för balkongen

Balkongen, ett härligt extra rum som kan bli en riktigt lummig plats med ganska enkla medel.
Men innan du börjar inreda med växter, kika på listan nedan. Det finns några saker att ta i beaktande innan man sätter i gång.

  • Din hyresvärd eller bostadsrättsförening har vanligtvis regler för vad som gäller för odlingar på balkonger. Generellt brukar de kräva att t. ex. blomlådor hängs innanför balkongräcket, inte utanpå. Risken finns trots allt att lådorna kan trilla ner.
  • Tänk på att odlingslådor kan bli mycket tunga, särskilt vid större jordvolym och då jorden är vattenbegjuten. Vad säger föreningen eller värden om det, om balkongens hållbarhet?
  • Ställ aldrig odlingslådor eller krukor direkt på betonggolv eftersom det kan ge fula märken som är svåra att få bort. Lägg gärna trall eller ställ dem på plastfat.
  • Välj krukor som tål att stå ute på vintern, som inte spricker. Bor man i lägenhet kanske man inte har utrymme nog att förvara krukor frostfritt.

Vilka växter ska man välja?

Väder, vind men framförallt väderstreck har avgörande betydelse för lyckad skörd och grönska.
Anpassa växterna efter vilket väderstreck balkongen ligger i. Det avgör vilka växter som kommer att trivas där. Välj också växter efter hur tåliga de är mot starka vindar.

Har man en inglasad balkong ges helt andra förutsättningar vid valet av växter. Vanligtvis blir en inglasad balkong väldig het under soliga sommardagar. Jorden torkar också ut snabbare av värmen varför man får ta hänsyn även till det. Medelhavsväxter har bra egenskaper för att passa på den inglasade balkongen. Dels klarar de hettan, men dessutom klarar de i många fall att stå ute även vintertid eftersom den kalla perioden i Medelhavsklimatet liknar den på den inglasade balkongen.
 

Ska du odla på balkong, kika in här om du är på jakt efter blomlådor.