Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Rätt klädd

Rätt klädd

Att vara rätt klädd när man bygger och fixar där hemma är inte bara viktigt rent säkerhetsmässigt utan gör även att jobbet går snabbare och blir roligare. För den som målar eller snickrar kommer här några användbara tips gällande klädsel.

Byxor

Snickarbyxor bör vara i ett tåligt tyg och ha plats för tumstock, penna och lösa skruvar. Inbyggda knäskydd är ovärderligt för att kunna arbeta effektivt och utan ömmande knän. Samma utrustning gäller för målarbyxor som dock bör vara gjorda i ett tunnare tyg då måleriarbeten oftast sker i relativt varma utrymmen.

 

Skor

Skippa gympadojorna. Satsa istället på ett par rejäla skor med spiktrampskydd och stålhätta. Trampa på en rostig spik gör man bara en gång i livet…

 

Handskar

Idag finns en uppsjö av smarta och bekväma handskar för alla tänkbara typer av arbeten. Jobbar man med starkt vibrerande maskiner finns det specialhandskar för det och ska man måla finns det smarta tunna handskar som passar bra för den typen av arbete. Se till att köpa rätt storlek och undvik framförallt alltför stora, fladdriga och billiga bensinmackshandskar. De kan bli en riktig skadefälla om de fastnar i en roterande såg eller borrmaskin. Hitta bra exempel på handskar här.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

För huvudet

Om man är flera personer som arbetar samtidigt och på olika höjd är skyddshjälm naturligtvis ett alldeles utmärkt skydd. Minsta lilla skruvmejsel kan ge svåra skador om den tappas från en stege till exempel. På vanliga byggarbetsplatser är det idag lag på att man måste använda hjälm och detta är något även vi hemmafixare bör anamma.

För målaren är en mössa eller keps ett bra och billigt skydd för den som vill undvika att få håret fullt av färgstänk.

 

Övrigt skydd

Skyddsglasögon är naturligtvis en självklarhet om man jobbar med elektriska sågar eller liknande maskiner. Hörselkåpor likaså. Prova gärna att använda både glasögon och hörselkåpor när du spikar. Man kan slappna av och arbetet känns betydligt mycket lättare när man är säkert klädd.