Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Ett trallande folk

Ett trallande folk

Vi svenskar älskar våra altaner och uteplatser. Kanske är det de skarpa kontrasterna mellan årstiderna och ljuset och mörkret som gör att vi värdesätter tiden då som vi kan tillbringa utomhus så högt. Det är på altanen som vi möter våra grannar, vänner, familj och övriga bekanta. Det är här det grillas eller dricks förmiddagskaffe. En stor fin altan är högsta status under de få ljusa månaderna som vi får här uppe i norr.

Idag är det många som satsar på lite exklusivare material till altanen med exempelvis ek eller något annat hårt träslag. Det blir oftast väldigt snyggt men kräver ett mer vant handlag vid själva byggandet. En ”vanlig” altan av tryckimpregnerat virke klarar dock de allra flesta av att bygga utan några större problem.

SKRUV. Utvecklingen utomhusskruv går väldigt fort idag. Tillverkarna hittar på nya smarta borrspetsar och gängor som enkelt ska hjälpa till att dra ihop brädorna. Tillsammans med bättre ytbehandlingar gör detta att många skruvar faktiskt har en chans att hålla hela altanens livslängd. Hör alltid efter med personalen i din butik om vad som gäller i år och för just ditt specifika bygge.

RENGÖRING. För den som redan har en färdig träaltan kan det nu på våren vara bra att kosta på en rejäl rengöring och möjligtvis bättra på ytbehandlingen en aning. En bra altantvätt ska kunna få bort all eventuell mossa eller annan påväxt utan problem. Vid riktigt svår smuts är högtryckstvätten ett väldigt bra hjälpmedel. Tillsammans med rätt munstycke blir även en gammal altan som ny igen.

YTBEHANDLING. Det finns lite olika skolor ring detta med ytbehandling av tryckimpregnerat virke. En del väljer att inte göra något alls vilket ger en grå fin träyta men som är mer känslig för smuts.

Andra väljer att olja in träet vilket ger en bra vattenavstötande yta men som också lätt drar till sig smuts. En oljad träaltan bör sen också oljas in minst en gång per år för att inte upplevas som flammig eller ojämn.

Det finns dag även andra alternativa ytbehandlingar som ger en bra vattenavstötande yta utan att man får oljans mindre önskvärda bieffekter. Även här går utvecklingen snabbt och de nya typerna av behandling finns även att få som ett alternativ till det vanliga tryckimpregnerade virket.

Tips och råd kring planering och uppförande av en ny trätrall hittar du i guiden i Hemmafixarbibeln.