Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Äntligen sportlov!

Äntligen sportlov!

Den här och de närmaste veckorna framöver är det sportlov i Sverige. För alla skolbarn innebär det en efterlängtad ledighet och många passar också på att dra iväg till fjällen för lite härlig skidåkning. Den som har möjlighet tar tåg eller flyg norrut men de allra flesta av oss väljer ändå bilen för att lyckas med logistiken av alla grejer som ska med. Just nu är därför risken stor att det blir mycket köer på vägarna och lägger man sen till lite extra snöfall och halka på det så kan timmarna bli många och långa innan man är framme vid sitt slutmål. Det kan därför vara en bra idé att vara lite extra förberedd inför livet på sportlovsvägarna.

Checklista bil. Självklart ser man till att bilen är fulltankad, gärna med en liten reservdunk i bagaget. Kolla nivåer på olja, kylmedel och spolarvätska. Fyll på vid behov. Just spolarvätska har ju en förmåga att ta slut när man som bäst behöver den så har gärna ett par liter extra färdigblandad i reserv. Kolla också lufttrycket i däcken. En fullastad bil ska normalt sett ha ett högre tryck i däcken än vid normal användning. Glöm inte att kolla reservdäcket och ha gärna en bogserlina beredd om du eller någon annan behöver hjälp ut ur nån snödriva.

Checklista passagerare. Mätta barn är glada barn. Ladda upp med mat och dryck för att både förare och passagerare ska hålla sig alerta. I Sverige är det normalt sett inte speciellt långt mellan fikaställena och bensinmackarna. Men om man av någon anledning blir stillastående, och det kan bli många timmar om man har otur, så bör man ha bunkrat upp med lite extra mat, frukt och dryck. Ha gärna ett par filtar i bilen och tänk på att ett enda litet värmeljus kan göra en enorm skillnad om väntan blir lång och kall. För den som verkligen vill känna sig trygg och alltid vill kunna klara sig på egen hand finns det små smarta ”pottor” som passar för både män och kvinnor. Tar ingen plats men kan rädda många stressiga situationer.

Ha en härlig ledighet, ta många pauser och turas om att köra!