Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Färggladare tider

Färggladare tider

För inte alltför länge sen kunde man i princip bara välja på en typ av väggfärg, takfärg och snickerifärg. Inom dessa typer fanns det ett par olika glansnivåer beroende på var färgen skulle sitta. Det här gjorde de förvisso lätt för oss konsumenter när vi skulle välja färgtyp men ack så tråkigt för den som hade ambitioner till att skapa nåt unikt i sitt hem.

Idag ser färgmarkanaden helt annorlunda ut. Färgfabrikanterna har insett att det finns ett behov och sen utvecklat massor av nya spännande typer av färger med olika typer av egenskaper beroende på vilken funktion eller effekt man är ute efter.

 Supermatta färger. Idag finns inomhusfärger med i stort sett ingen glans alls. En matt yta ger ett varmt och behagligt uttryck och passar väldigt bra i exempelvis vardagsrummet.

Tåliga ytor. I utrymmen som utsetts för mycket slitage, till exempel hallen, är det viktigt med en färg tål mer stryk och som man också kan göra rent. Tidigare har lösningen varit att gå upp i glanstal och kanske använda en halvblank färg till den typen av ytor. Idag behöver man faktiskt inte välja mellan funktion och utseende. Det finns fantastiska färger som faktiskt kombinerar en matt glans med en tålig och samtidigt lättstädad yta. Dessa färger är ofta lite dyrare men håller som sagt väldigt länge och ger exakt det utseende man vill. Har man små barn som gärna går loss med vattenfärger och kritor så kan en extra tålig väggfärg kanske också vara en bra idé.

Sovrum. Även i sovrummet är det populärt med sammetslena matta väggar. Det ger ett lugn som naturligtvis bidrar till en god sömn. Till sov- och barnrum finns det också färgvarianter med minimalt med störande lukter och som passar även för allergiker. Kika efter en miljö- och allergivänlig färg om du vet att någon i familjen är extra känslig.

Kalkfärg. En vägg målad med kalkfärg får en väldigt vacker och speciell karaktär. Kanske ett helt rum blir för mycket men en eller två väggar kan verkligen lyfta ett rum till en ny nivå. Den kalkmålade ytan blir levande och känns verkligen naturlig. Att måla med kalkfärg har tidigare varit relativt svårt men med dem nya typerna av kalkfärg klarar de allra flesta av oss att få till ett snyggt resultat.

Takfärg. Även på takfärgssidan händer det mycket. Ny konsumentvänliga produkter gör det enklare att måla och det blir lättare att få ett jämnt slutresultat utan dropp eller flammiga partier.

Snickerier. Idag är det allt annat än självklart att man målar sina snickerier vita. Snickerier i en avvikande färg framhäver fina strukturer och kan få ett rum att helt ändra karaktär. Eller varför inte välja en modern helmatt snickerifärg nästa gång? Ljuset reflekteras på ett helt nytt sätt och plötsligt kanske de fina golvsocklarna blir rummets stora blickfång.

I guiden från Hemmafixarbibeln kan se steg för steg hur du målar dina inomhussnickerier.