Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Tvätta bör man

Är du sugen på ett helgprojekt? Varför inte måla om hemma. En lättare förändring eller uppfräschning än med färg får man leta efter. Men glöm för all del inte att tvätta ytorna som ska målas om först.

Att måla om väggar behöver inte innebära alltför mycket jobb. De flesta rum i ett hem är vanligtvis lätt nedsmutsade och behöver inte så mycket underarbete innan målning. På en redan målad vägg räcker det oftast att torka av väggarna för att få bort damm. Men andra ytor kräver lite mer arbete.  Det gäller särskilt väggar och tak i kök eller rum där det t.ex. står en eldstad, vilka ofta har en fet beläggning. Där behöver man få bort den feta beläggningen för att färgen ska få bra fäste. En yta som tvättats med målartvätt ger färgen mycket bättre vidhäftning och på så sätt ett bättre slutresultat och slutfinish.
Nu för tiden finns det många användarvänliga tvättmedel för målningsarbeten. De sprayas bara på en trasa, eller direkt på väggen, för att sedan torkas av. Eftersköljning med vatten behövs vanligtvis inte. Medlen är också luktfria vilket gör arbetet lättare.

Tänk på att använda skyddsglasögon och skyddshandskar när du sprayar på målartvätten så att det inte skvätter i ögonen eller utsätter händerna för uttorkande ämnen. Täck också in golvet med täckpapp eller plast så att golvet skyddas. Maskera angränsande ytor som inte ska målas om, även när du tvättar, så att de inte blir flammiga och rosiga om man råkar komma åt dem. Redan under tvättningsarbetet kan man ofta skönja hur mycket fräschare det kommer att bli när väl den nya färgen kommit på plats.
Vill man inte gapa över för mycket, och tvätta och måla om ett helt rum, så kan man nöja sig med att måla en fondvägg- ett alldeles lagom helgprojekt men inte desto mindre effektfullt.