Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Checklista inför vintern

Checklista inför vintern

Nu är vintern väldigt nära på många håll i landet. Termometern kryper sakta men säkert ner mot minusstrecket och snövarningarna duggar tätt. För de flesta av oss innebär detta ett välkänt scenario som inte behöver innebära nåt dramatiskt. Men det är är en hel del grejer som kan vara bra att ha gjort innan vintern är ett oundvikligt faktum. Här kommer en liten checklista för den som har haft annat att tänka på de senaste veckorna.

Vinterdäck på bilen

Enligt lag ska man ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och 31 mars. Detta gäller vid vinterväglag. Mellan den 1 oktober till och med den 15 april får man använda dubbdäck. Om det är eller finns risk för halt väglag får dubbdäck användas även på andra tider på året. Det är alltså en månad kvar till innan lagen kräver vinterdäck men redan nu till veckan finns det stor risk för halt väglag i stora delar av landet. I övrigt bör man ju också se till att det finns en isskrapa, en snöborste och att man har fyllt på med spolarvätska med frysskydd.

Sommarstugan

För oss som bara använder fritidshuset under sommartid finns det ett antal grejer som är bra att göra inför den långa kalla vintern. Gör en extra koll av taket. Ett läckande tak kan bli otroligt kostsamt om det får pågå en hel vinter. Rensa hängrännor och stuprör. Det blir snabbt stopp om höstens alla löv får ligga kvar. Se över vattensystemet och töm det helt om stugan kommer att stå ouppvärmd under lång tid. Kranar och kopplingar är extra känsliga. Rensa ut alla matvaror och ta hem stearinljus och annat som kan locka till sig möss eller råttor.

Övrigt

Är båten förberedd för vinterkylan? Motorn konserverad, täckställning och presenning ordentligt surrad? Färskvattensystemet tömt? Batterierna laddade?

Har ni ställt in alla trädgårdsmöbler i förrådet? De blir snabbt fula av att stå ute en vinter. Cyklar och mopeder som inte används på vintern bör stå ordentligt väderskyddade för att inte ta onödigt med stryk.

Och, visst ställde du om alla klockor till vintertid igår? Det är ju så tråkigt när man kommer en timme för tidigt till jobbet…