Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Krydda rabatten

Att blanda blommande växter med kryddväxter i rabatten är inte bara härligt för ögat utan gör också att rabatten doftar underbart.

Det är väldigt tacksamt att plantera kryddväxter ihop med andra blommande växter i rabatten. Förutom att det ger rabatten en annan, kanske lite oväntad doft, så kan man också ha nytta av dem i matlagningen. Vilka sorter man väljer att plantera får bestämmas av vilka som klarar att övervintra på friland och hur väderförutsättningarna är på just den växtplatsen. De flesta kryddväxter trivs dock i riktigt soligt läge och väldränerad jord.

Oregano är en användbar krydda i matlagningen.


Tänk på att välja en plats i rabatten där du når kryddorna, så att det lätt att komma åt dem om du ska använda dem i matlagningen. Vissa kryddor sprider sig väldigt lätt med rotskott, och kan ta över en rabatt fullständigt. Det gäller både t.ex. både oregano och mynta. Men har man plats och inte är rädd för att de ska tränga ut annan växtlighet är de ju både vackra och väldigt användbara.

Skörda kan man såklart göra närsomhelst, men allra mest smak har kryddorna vanligtvis på dagen då det är som varmast och soligast. Många kryddväxter blommar också väldigt vackert men vill man fortsätta att skörda kryddorna bör man knipsa bort blommorna, på t.ex. basilika, för att växten ska fortsätta utveckla blad.Om man vill kunna njuta av kryddorna även efter sommarsäsongen kan man skörda och låta torka dem. Skörda med fördel då de är daggfria, så helst inte på morgonen, utan när de är som mest smakrika under dagens soligaste timmar. Klipp dem och låt torka, antingen på tidningspapper eller bind små buketter som du hänger upp på tork. Gör inte buketterna för tjocka, då riskera de att mögla. Ställ kryddorna att torka på en mörk och torr plats. När de är helt torra kan man smula ner dem i en burk med tätslutande lock.

Förutom kryddväxter är det vackert att blanda in andra ätbara växter i rabatterna som t.ex. kålväxter.