Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ Trygg brygga

Många är ni säkert som planerar bryggbygge i sommar. Och när man bygger en brygga ska man nästan ta i så att man spricker. Skämt å sido, men en brygga måste vara pålitlig oavsett hur mycket det blåser, eller vilken båt som ligger vid den. En​ hamn ska vara trygg. En brygga ligger också ofta i ett utsatt läge. Den ska kunna stå emot hårda väder- och vindförhållanden året runt.

Ett bryggbygge är vanligtvis inget man gör ofta. Oavsett vilken bryggtyp du ska bygga, dvs. hur underarbetet ser ut (stenkista, pålad, infäst mot berg etc.) finns det tre viktiga områden att lägga extra vikt vid som avgör om bryggan känns gedigen och säker eller upplevs som klen och svajig.

1. Ytskikt
För att inte känslan ska vara att bryggan sviktar ska ytskiktet ha en dimension av minst 34x145mm. Maxdimension är egentligen en smaksak. Man kan egentligen aldrig överdimensionera ett bryggbygge. 

Den här bryggan har ytskikt med virkesdimension 45x170 vilket ger ett rustikt intryck och framför allt upplevs som stabil att gå på eller hoppa iland till.

 

2. Pållare
En pållare ska vara pålitlig, i väl tilltagen diameter och hög för att klara olika båtars behov.

3. Räcke
För att en brygga ska kännas trygg att hoppa iland på kan det vara bra att ha ett räcke som skärmar av vissa delar. Ett bra knep för att få stabilitet i räcket är att dra ut reglar i bakkant för att kunna sätta snedsträvor som stöd.  

Det var några tips på vägen. Tänk stort när du bygger din brygga. Den ska klara hårda tag under lång tid.