Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar/ Hemmafixarna/ "En nyutsprungen skär..."

En nyutsprungen skär ros sjöng Evert Taube om, och det finns kanske få växter som kan tävla om förstaplatsen i trädgåren när det kommer till väldoft. Och visst är det fortfarande möjligt att plantera rosor nu i juni och få möjlighet att njuta av dem redan i sommar.

Rosor säljs ofta som antingen krukodlade eller barrotade. Och det innebär precis det som namnen antyder. Krukodlade rosor är planterade i kruka med jord jämfört med barrotade som ligger buntade med bara rötter (vanligtvis förseglade med bl.a ett slags vax för att inte torka).

Vill du vara något försäkrad om att få blomning redan under sommaren är det krukodlad ros du ska köpa. Den är redan etablerad tillskillnad från den barrotade (som behöver sättas i jord tidigare under våren, alternativt tidig höst).

Så här gör du med din krukodlade ros:

1.  Gräv ett planteringshål som är minst 50 cm brett och lika djupt.
2. Jordförbättra om du vet med dig att din befintliga jord är utarmad. Är den befintliga marken lerig kan man behöva dränera med ett lager grus eller sand i botten först så att rosens rötter inte blir stående i vatten när du vattnar.
3. Ställ ner rosen (med jordklumpen) i samma höjd i marken som rosen är planterad i krukan. 
4. Fyll på med jord runtom. Tryck till jorden och vattna. 
5. Fyll på med mer jord om det behövs och vattna igen.