Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Godnatt små vågor som klucka.

Bilden är egentligen inte på något sätt talande för hur vi tar hand om våra båtar i Sverige. De allra flesta vårdar sina ögonstenar ömt och ser till att de får ett långt och värdigt liv. Efter en lång båtsäsong är det nu dock dags att torrsätta och låta båten få vila på land i ett halvår eller så. Väl uppe på land finns det några saker som kan vara bra att tänka på och som förhindrar att den egna eller närliggande båtar tar skada. Vinterstormar och stora snömängder kan tyvärr ställa till med mycket skada och i de flesta fall helt i onödan.

Om man har sin båt stående på en egen kärra har man oftast en väldigt stabil grund. Det ska mycket till om en båtkärra ska välta och om man bara se till att palla upp den ordentligt skonar man också fälgar och däck. Vill man stöldsäkra sitt ekipage så monterar man helt enkelt bort hjulen och förvarar dem på en annan plats.

För den som ställer sin båt på bockar eller någon annan typ av lös stöttning är det viktigt att marken är stabil och att man gärna överdimensionerar virke och konstruktion för att tåla ordentligt med vikt. Båtar väger ofta lite mer än vad som anges i broschyren och med ett rejält snölager ökar trycket ytterligare. Köp färdiga bockar eller bygg själv av kraftigt tryckimpregnerat virke.

Båten bör ju sen också täckas in ordentligt. Man vill gärna undvika stora snömängder direkt på däcket. Själva snön utgör oftast ingen direkt fara men när snö smälter och det sen åter fryser till så kan man få onödiga frysskador i skarvar och genomföringar. Dessutom blir båten väldigt smutsig av att stå utan täckning en hel vinter vilket känns väldigt onödigt. Det finns många smarta färdiga varianter på täckställningar men den som vill spara pengar och bygga själv och kunna specialanpassa sin täckning kan såklart göra det. Använd gärna tåliga material som tryckimpregnerat virke och rostfri skruv så håller täckningen i många år framöver. Ofta får täckmaterialet stå utomhus även under sommaren vilket gör att vanligt virke snabbt tar stryk och ruttnar.

Till slut täcker man in hela täckställningen med en väl tilltagen presenning. Se till att presenningen sitter tajt och inte fladdrar i vinden. Använd gärna någon form av gummiband närmast presenningen för att minska belastningen på öljetter och själva förankringen. Var noga med att inte fästa presenningen i lösa stöttor eller ställningar. Vid kraftig blåst kan man annars haverera hela uppställningen! Har man en egen båtkärra går det däremot bra att förankra sin presenning då den inte riskerar att välta. Mellan täckställning och presenning bör man för att undvika onödiga hål ha någon typ av skavskydd. Gamla mattstumpar, rörisolering eller liknande duger bra.

I övrigt bör man såklart få bort allt vatten ur ledningar och tankar på båten och placera gärna ett par lösa fuktslukare inne i kajutan för att slippa fukt- och mögelproblem.

Lycka till och glöm inte att det snart är vår igen…

Lyckas med målningen!

De allra flesta av oss har någon gång gett sig på att måla om nån vägg hemma. Kanske blev man sugen på att förändra rummets karaktär med en snygg fondvägg eller så var det helt enkelt dags att fräscha upp helheten. Det är dock inte helt självklart att man alltid lyckas få ett bra resultat, målning kräver faktiskt en hel del både kunskap och handlag. Att bara kladda på med ny färg blir sällan snyggt men med ett par goda råd och lite extra förberedelser klarar de allra flesta av att måla om både väggar och tak själva.

  1. Förarbete. Hur tråkigt det än låter så är rätt förarbete nyckeln till ett lyckat slutresultat. Väggen måste vara slät och helt ren innan man lägger på ny färg. Börja alltid med tvätta av väggen med målartvätt. Det finns idag smarta varianter som inte kräver att man sköljer av med vatten efteråt. Spackla igen alla hål och ojämnheter. Sätt gärna en stark lampa längs med väggen för att upptäcka ojämnheter som inte syns rakt framifrån.
  2. Grundfärg. Grundfärgens egentligen enda uppgift är att ge ett bra fäste för täckfärgen. Den är gjord för att fästa bra och jämna ut eventuella färgskiftningar i underlaget. Grundfärg är dessutom billigare än täckfärg och kan man undvika ett extra lager täckfärg sparar man också pengar. Grundfärg går att bryta i de flesta kulörer för att anpassas till täckfärgen.
  3. Täckfärg. Täckfärgen är det yttersta lagret och den som kommer att synas. Det är med täckfärgen man bestämmer vilken glans man vill ha och vilka andra egenskaper som krävs för just det specifika rummet. I en hall vill man till exempel ofta ha en slitstark och tvättbar yta medan man i ett sovrum kanske föredrar en silkesmatt lite varmare yta. Kök och badrum kräver också tåliga ytor och framförallt i tak bör man använda en färg med lite högre glanstal.
  4. Målningsteknik. Det går att styra färgens ytstruktur beroende på vilken pensel och roller man använder. En lite grövre rollerstruktur är mer förlåtande medan en helt slät yta kräver ett gott handlag och extra noggrannhet. Ett enkelt tips vid all typ av målning med roller är att först måla en mindre yta i skiftande riktningar och sen avsluta med att dra med rollern från taket ner mot golvet över hela ytan. Använd med fördel ett förlängningsskaft till rollern för att få en bra arbetsställning och för att komma åt överallt. Var också noga med att använda ordentligt med färg på både pensel och roller. Färgen ska vara på väggen och inte kvar i burken när man är klar. Att stå och gnida med en halvtorr roller ger att ojämnt och flammigt resultat.

Fler tips kring målning hittar du i våra pedagogiska guider här.

All typ av målarutrustning och självklart själva målarfärgen finns här på BOLIST och i din närmaste butik.

 

Än finns tid för trädgården.

Vi närmar oss i rask takt oktober och naturen börjar sakta men säkert växla över till höstkollektionens alla fantastiska färger. I trädgården mognar de sista äpplena och många av växterna börjar så smått förbereda sig för kallare tider. Det är lätt att nu låta trädgården bara få vara men det finns mycket att tjäna på till våren om man bara lägger ner lite extra tid nu på hösten.

-Beskärning. De allra flesta växter mår bra av beskärning. Gamla kvistar och grenar tas bort och ger växterna möjlighet att ta tillvara både ljus och näring på ett bra sätt. Se till att alltid använda rena och vassa redskap vid beskärning. Trubbiga knivar och sekatörer ger onödiga sår som kan ge upphov till svampangrepp eller andra sjukdomar. Vet man från början med sig att någon växt har problem så bör man rengöra sina redskap med exempelvis rödsprit innan man går vidare till nästa träd eller buske.

-Kompost. Hösten innebär för de flesta väldigt mycket växtavfall. Gräs, löv, kvistar och rester från beskärning ska alltid tas tillvara i en kompost. Se till at ha minst tre olika högar eller särskilda kompostkärl i trädgården, en för varje år. Efter cirka två år är komposten färdig i den första högen och kan börja användas. Har man därför tre separata komposter så kommer man alltså att alltid ha tillgång till den allra bästa jordförbättringen som finns, helt gratis! Kontrollera med jämna mellanrum att komposten inte blir vare sig för torr eller för blöt då nedbrytningsprocesserna kan störas om fuktbalansen blir felaktig. I en torr kompost får man vattna och i en blöt kan man behöva tillföra nytt torrt material.

-Ogräs. I övrigt kan det vara bra att lägga lite extra tid på att ta bort ogräs och annan oönskad växtlighet i trädgården så här års. Dels så går jordens näringsämnen vidare till rätt växter och dels så slipper man ju mycket extra jobb nästa år. Ingen vill börja våren med att städa och rensa ogräs, då vill man ju lägga energin på allt det nya fina som ska börja växa.

-Lökväxter. Under senare delen av hösten är det också tid att plantera vårens alla lökväxter. Lökarna behöver tid i jorden och vinterkylan för att kunna aktiveras på rätt sätt till våren. För många är också detta med lökväxter en härligt uppfriskande positiv händelse i hösträdgården som annars mest håller på att stänga ner och gå i vinterdvala.

Verktyg och redskap för trädgården från många kända varumärken finns här på BOLIST.

Köp en såg, vinn en bil!

Gör årets, bokstavligen, bästa kap! Passa på att uppdatera verktygslådan med en riktigt bra handsåg från Irwin. Elverktyg i all ära men ibland är handverktygen absolut bäst och med en bra fogsvans som en av grundverktygen i verktygslådan klarar man de allra flesta kapen i många olika typer av material. Handsågen går att kapa både tvärs och längs med träfibrerna och det är lätt att såga med hög precision. På handtaget finns alltid en exakt 90- och 45-graders vinkel inbyggd vilket underlättar när man ska markera sitt snitt i förväg. Se till att alltid stå stadigt och fixera arbetsstycket ordentligt innan kapning. En eller ett par snabbtvingar är alltid bra att ha till hands när man bygger i trä och behöver en extra hand.

Den dagen då sågen börjar kännas lite slö är det enkelt och billigt att ersätta den med en ny men släng absolut inte den gamla fogsvansen. Den duger mycket bra till att kapa lättklinkerblock, gips eller andra material där man inte vill slita på en alldeles ny såg.

Just nu har vi kampanjpris, endast 99:-(Rek.pris 258:-), på en mycket mångsidig och välbyggd handsåg från Irwin. Alla som köper denna såg har dessutom möjlighet att vara med och tävla om en Ford Ranger Pick up! Allt du behöver göra är att köpa sågen i någon av våra Bolistbutiker, ta en bild av ditt kvitto och sen maila det tillsammans med en motivering om varför just du ska vinna.

Fullständiga tävlingsvillkor hittar du här.

Irwins fina handsåg Fast Jack 8T/9P hittar du här.

Lycka till med både sågningen och tävlingen!

 

 

Hur ska man tänka?

Att ha rätt redskap till rätt arbete är väl egentligen ingen stor nyhet. Ändå är det många som går bet när jobbet väl ska utföras och man står där med fel verktyg. Kanske har man valt att satsa på en alltför enkel variant av såg eller så har man halkat efter utvecklingen och har en maskin som är onödigt tung och klumpig. Vissa prylar används väldigt sällan och där kan man oftast satsa på en enklare och billigare modell medan saker som används mer ofta kanske bör vara av en bättre kvalité.

Snittiden för användandet av skruvdragare ligger på omkring fem minuter per år i Sverige. Då många använder just skruvdragaren till många typer av hemmafixarjobb kan man tänka sig att en hel del verktyg aldrig eller väldigt sällan används överhuvudtaget. Vet man med sig att man inte skruvar speciellt ofta så klarar man sig ju därför bra med en enkel lite billigare skruvdragare. För den som däremot ofta har byggprojekt hemma eller i fritidshuset bör skruvdragaren hålla hög kvalité och vara gjord för att användas mycket.

Sågar är ett annat bra exempel på verktyg där rätt modell gör stor skillnad. Vissa föredrar lätta och smidiga handverktyg medan andra inte kan tänka sig ett byggprojekt utan en stor och stadig kap- och gersåg. Naturligtvis har jobbets omfattning betydelse för vad man väljer men väldigt ofta är det också den personliga smaken och erfarenheten som stor verktygsvalet. Prova dig fram och glöm inte att många maskiner och redskap går att hyra om man vill inte vill eller kan investera i eget för tillfället.

Andra kanske inte bygger mycket alls men har trädgård som sin stora passion. Bland just trädgårdsredskap är det extra härligt när man har grejer av god kvalité. Maskiner och redskap med bra ergonomi och med lång driftstid gör arbetet roligare och mer skonsamt för kroppen. Idag finns det många smarta maskiner även för trädgårdsarbete vilket också är bra för både arbetsglädjen och miljön. Effektiva och starka med minimala utsläpp.

Hösten är en tid då många tar tag i sina bygg- och trädgårdsprojekt som kanske inte hanns med under sommarsemestern. Kika gärna bland våra gör-det-självguider för att hitta inspiration och handfasta instruktioner för många av de allra vanligaste byggprojekten både inom- och utomhus.

För dig som letar efter riktigt bra verktyg eller trädgårdsmaskiner har vi nu extra bra priser på kvalitetsmärket Hitachi, passa på och fynda!